POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kam gredo pozimi ptice (sinice)?
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Kam gredo pozimi ptice (sinice)? 
Kako prezimujejo ptice? Kako se hranijo, kako pridejo do vode in zakaj je treba nameščati umetne gnezdilnice?
V Prirodoslovnem muzeju Slovenije je do junija na ogled razstava Iva A. Božiča Poskrbimo za ptice, ki ponuja odgovore na ta vprašanja. Tema je, čeprav se zima poslavlja, še vedno zelo aktualna: ptiči že gnezdijo, morda pa se nam obeta tudi spomladanska suša. Nekaj fotografskih utrinkov z razstave vam ponujamo na ogled.

Zimsko hranjenje ptičev praktično nima nikakršnega pomena za obstoj ene ali druge ptičje vrste, kajti vrste, ki pri nas prezimujejo, so prilagojene na naše podnebje in mu tudi uspešno kljubujejo. Hranjenje ptičev ima predvsem vzgojni pomen za mlade in tudi malo manj mlade, istočasno pa se nam ponujajo številne možnosti opazovanja in spoznavanja ptičjega sveta, ki živi v naši neposredni bližini, a se ga pogosto sploh ne zavedamo, kaj šele, da bi ga poznali, razumeli in tudi spoštovali.

Voda je potrebna prav vsem živim bitjem, tako tudi ptičem. Poleg tega se ptiči pogosto kopajo v vodi, otresajo različnih zajedavcev in urejajo perje, kajti ptič mora biti sposoben hitrega in spretnega letenja vedno in povsod.

Izdelava in nameščanje umetnih gnezdilnic pa je povsem nekaj drugega. Na ta način nadomeščamo izgubo naravnih dupel, ki jih moderno sadjarstvo in gozdarstvo redno izločata. Pri tem moramo upoštevati velikost gnezdilnice kakor tudi velikost njenega vhoda, glede na to pač, kateri vrsti je določena gnezdilnica namenjena.

Včasih se na krmilnici pojavi tudi srednji detel

Sadje zelo tekne pegamu, gostu severne Evrope, ki nas v posameznih zimah obišče v velikem številu, drugič pa ga preprostoni opaziti.

Vodna kopel je ptičem (na fotografiji raca) nadvse pomembna.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu