POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
PASIJONKA
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek PASIJONKA 
Pomladimo pasijonko

 Pasijonke ali trpljenke so tropske plezalke in pri nas jih vsaj na celini lahko gojimo le kot posodovke. Obstaja kar okoli štiristo vrst in iz njih so dodatno vzgojili precej sort, nekatere kot okrasne in druge kot sadne rastline

Mnoge vrste pasijonk obrodi upoštevanja vredne plodove za svežo uporabo, predvsem pa za pripravo aromatičnih sadnih sokov. Vse, kar nosi trgovsko ime marakuja, grenadila ali kuruba, ima svoje poreklo v rodu pasijonk. Nekaj gospodarsko uporabnega pridelka teh vzpenjavk naj bi dozorevalo na prostem celo v najbolj toplih krajih Evrope. Pri nas so pomembne zgolj kot okrasne rastline.

 

 Najpogosteje si ljubitelji kupijo modro pasijonko (Passiflora caerulea) ali pa katero od sort iz tega sorodstva, saj so znani križanci te in drugih vrst. Cvetovi so pri izhodiščni vrsti bolj ali manj modri, navadno svetlo modrikasti, pri sortah pa so tudi vijolično rožnati, rdeči ali škrlatni. Škrlatna pasijonka (P. coccinea) ima bolj majhne cvetove, toda njihova barva je neprekosljivo bleščeča svetlo rdeča..



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu