Zdaj je čas, ko jo osveščeni konopljo s pridom vnašajo v svojo prehrano.
Jedilna konoplja je zdrava. Zdravilna sta tako konopljino seme kot olje, ker zavirata vnetja, seme je z nenasičenimi maščobami dobra sestavina za izgradnjo protivnetnih hormonov v telesu. Razširjeni so tudi na zdravje ugodno delujoči konopljina semena, konopljin protein, konopljina moka, čokolade in drugo.
"Čudežno" olje
Konopljino olje ima zaradi visoke vsebnosti (75 odstotkov) polinenasičenih maščob popolno sestavo, idealno za prehrano. Vsebuje idealno razmerje omega 6 in omega 3 esencialnih maščobnih kislin. V njem je večkrat nasičena gama linolenska maščobna kislina, ki pomaga ohranjati hormonsko ravnovesje. Pomaga znižati krvni tlak in raven holesterola v krvi. Blaži kronične kožne bolezni , pomaga pri ekcemih, aknah, tudi luskavici. je odločen vir vitamina E. V oljih z nasičenimi maščobnimi kislinami se večina maščob razbije, delno se spremenijo v energijo človeškega telesa, delno se kot holesterol nabirajo v maščobnih celicah. Nenaničene maščobne kisline pa igrajo pomembno vlogo pri sintezi pomembnih hormonov, pri ohranjanju in vračanju telesne odpornosti in izboljšanju metabolizma. Uravnovešeno uživanje konopljinega olja preprečuje aterosklerozo in kapi.
Pazljivo pridelano
Olje mora biti hladno stisnjeno in zares sveže, saj se sicer lanolin v njem spremeni v lepljivo snov. V svežem olju je okrog 44 odstotkov maščob, 33 odstotkov beljakovin in 12 odstotkov ogljikovih hidratov. Bio konopljino olje vsebuje idealno razmerje maščobnih kislin, katerih pomanjkanje vodi v pojav številnih bolezni. Najboljša so tista olja, kjer pri vsakem koraku proizvodnega procesa posvečajo veliko skrbi zaščiti občutljivih esencialnih maščobnih kislin. Pomembna je tudi steklenica z UV zaščito, takšna, ki dopušča samo dovoljeni spekter svetlobe. Pomemben pa je tudi postopek polnjenja brez prisotnosti kisika, vse to ščiti občutljive sestavine, ki jih je mogoče uničiti s toploto, svetlobo in ob stiku z zrakom.
Dober okus
Hladno stiskano olje iz izbranih vrst semen jedilne konoplje ima prijeten oreščkast okus, je zelo aromatično. Jedilno konopljino olje je nujno potrebno za polnovredno hladno kuhinjo. Za visoko segrevanje (praženje, pečenje), ni primerno. Konopljino olje ima številne dobre učinkovine, če so res izbrana vrhunska hladno stiskana olja, konopljina semena, iz katerih olje stisnejo, pa pridelana na ekološki način, brez uporabe fitofarmacevtskih sredstev in gnojenja. Izberite torej dobro.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!