Štajerska kisla juha
Štajerska kisla juha je že zdavnaj prestopila meje svoje "domovine", Štajerske. Nanjo prisegajo predvsem tisti, ki so dan prej pregloboko pogledali v kozarec. Ne preseneča torej, da so na Štajerskem nekoč tole "našo" kislo juho postregli kot zadnjo jed po vsakem večjem slavju (predvsem po porokah). Tudi Mojca Druzovič iz Vitomarcev v osrčju Slovenskih goric jo na svoji turistični kmetiji zelo pogosto skuha, juho namreč obožujejo vsi obiskovalci, še posebej pa tujci. Pa se je recept skozi čas kaj spremenil? Mojca pravi: "Malo že, sedaj dodajamo več zelenjave, kot smo jo včasih."
Sestavine:
1,5 kg svinjskih nogic in repov ali svinjske glave, jušna zelenjava, 1 čebula, 6 strokov česna, 3 lovorovi listi, nekaj zrn popra, brinove jagode, timijan, majaron, peteršilj, feferon, 2 dl vina, kis, 2 dl kisle smetane.
Postopek priprave:
Očiščene svinjske nogice, presekane ne pol, svinjski rep in/ali dele svinjske glave damo kuhati v mrzlo vodo, solimo in pustimo, da nekaj časa vre. Dodamo narezano jušno zelenjavo (korenje, peteršilj, por, zelena, koleraba, zelje, cvetača, popečena čebula, strt česen) in začimbe razen popra. Ko se meso zmehča, v juho dodamo vino in kis ter poper. Stremo feferon, ga dodamo in povsem na koncu dodamo še kislo smetano.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!