POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
PARADIŽNIK
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek PARADIŽNIK 
PARADIŽNIK
Paradižnik krepi notranjo zgradbo celic, pospešuje presnovo, varuje in krepi sluznice vsega telesa, varuje pred okužbami, deluje blažilno in zdravilno, pomaga pri nastajanju zdrave kože, povečuje količino sladkorja v krvi, poživlja možgane in živčevje, pomaga pri kronični utrujenosti, izboljšuje razpoloženje in omogoča miren spanec, pomlajuje celice, krepi srce, odstranjuje vodo iz telesa in pospešuje izločanje urina, pomaga pri nastajanju novih vezivnih tkiv, pospešuje nastajanje hormonov in odpravlja prebavne motnje. Pri nakupu pazimo na zrelost plodov. Prezrele plodove moramo porabiti takoj, manj zrele pa lahko še nekaj časa hranimo v hladilniku. Paradižnik lahko kupujemo vse leto. Od spomladi do jeseni lahko kupujemo domačega, drugače pa uvoženega.

   



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Paradižnik imam izredno rad tudi jaz. Embarassed  Embarassed  Embarassed


_________________
Kar boste storili enemu najmanjših, ste meni storili!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek zelenjava in sadje 
Pozdravljeni
Mene pa zanima kaj naredite,če imate preveč paradižnika.Prosila bi ,če ima kdo kakšen recept za kečap ali podobno omako.Hvala Wink

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Jaz naredim največkrat kar sataraš in ga shranim v kozarce. Zelo primerno za hitro kosilo.
Nekaj kozarcev naredim tud "kečapa" za pizzo. Paradižnik zmeljem na strojčku ki zna olupke metat posebej  Wink , potem začnem kuhat, ko je že gosljato dodam sol, poper in česen. tud to zaprem v kozarce.
Lahko pa tud skuhaš samo paradižnik (prav tako olupljen), ga ohladiš, naliješ v pol litrske plastenke od vode in spraviš v zmrzovalnik.




Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Branka, to pa ni slaba ideja. Tudi jaz bom takole naredila, ko bom imela preveč paradižnika. Vesela sem, da si se kaj oglasila in da si z nami. Surprised  Surprised  Surprised  Very Happy


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Cool  Cool  Cool

Tale recept za ajvar sem danes dobila po mailu, mogoče bo komu prišel prav:



AJVAR

Sestavine:
3kg rdečih mesnatih podolgovatih paprik
2kg paradižnika
1kg jajčevcev
3dl olja
3žlice soli
5 strokov češna

Priprava:
Oprane paprike spečemo v pečici pri temperaturi 250°C. Pečemo jih 25 do 30 minut, nato jih še tople olupimo in pustimo, da se odcedijo.
Jajčevce in paradižnik prav tako spečemo v pečici. Olupljene paprike skupaj z jajčevci zmeljemo na mesoreznici. Paradižnik olupimo in ga zmeljemo posebej .
V večji posodi segrejemo olje, dodamo mlet paradižnik in ga pražimo, da izhlapi čim več tekočine. Nato dodamo mlete paprike in jajčevce, solimo in vse skupaj dušimo toliko časa, dokler se ajvar ne loči od posode.
Sestavine moramo pogosto premešati. Vroč ajvar damo v ogrete kozarce, vmes pa sproti posipamo sesekljan česen. Kozarce napolnimo do vrha in jih takoj zapremo s pokrovom ali s celofanom .

OPOMBA: Ajvar lahko pipravimo brez paradižnika in brez česna. Za bolj pekoč ajvar lahko dodamo 2 do 3 feferone.

LP Ariel
Surprised


Odgovori s citatom
Prispevek  
Ajvar je že vredu zadeva. Jaz ga imam rad na zaseki.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
vitez je napisal/a:
Ajvar je že vredu zadeva. Jaz ga imam rad na zaseki.

Cool Cool Cool
Ja pa mora bit še kaj zraven Surprised Surprised Surprised, svež domač kruh mogoče, pa klobasa, morebiti čevapi, narezek ... Arrow

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  
A ti lahko ješ zaseko brez kruha? Jaz namreč ne. Kruh je tudi važen, hehe.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
PARADIŽNIKOVA OMAKA (MEZGA)



Sestavine:

    Ogromno zelo zrelega, mesnatega paradižnika
    Grobo mleta morska sol
    Šop sveže bazilike

Pripomočki:

    močan stoječi kuhinjski mešalnik
    velika in široka litoželezna ali druga posoda z debelim dnom
    čisti stekleni kozarčki s pokrovi

    Pečico segrejemo na 90 stopinj, vanjo zložimo oprane kozarčke brez pokrovov.
    Paradižnike operemo, odstranimo nezrele ali poškodovane dele in jih razrežemo na kose. V močnem mešalniku jih gladko in penasto zmeljemo.
    Svežo paradižnikovo omako zlijemo v posodo in postavimo na štedilnik. Kuhamo približno eno uro, da se omaka zgosti in postane živo in intenzivno rdeča.
    Na koncu jo posolimo in ji dodamo bazilikine lističe po okusu.
    Še vročo omako nalijemo v ogrete kozarce in zapremo s pokrovčki, ki jih steriliziramo z lekarniškim alkoholom.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu