Med procesom prebave telo kalorije namreč pretvarja v toploto. Če se moramo poleti hladiti, da bi zmanjšali razliko med temperaturo zraka in vašo, moramo pozimi početi ravno obratno. Tako imajo določena živila podobone termične učinke, tukaj pa je pet najboljših.
Pekoča rdeča paprika
Kapsiacin je substanca, ki pekočim paprikam daje njihov značilen udarnen in pekoč okus, prav tako pa sproži termogenezo. V osnovi močno začinjena hrana s pekočo papriko stimulira obtok krvi.
Črni poper
Pridobiva se iz nezrelih sadežev rastline piper nigrum. Vsebuje piperin, substanco, ki dokazano deluje na segrevanje telesa prek spodbujanja živčnega sistema.
Ingver
Že leta se uporablja v zdravstvene namene zaradi širokega spektra svojih medicinskih učinkov, največkrat zaradi prebavnih motenj in slabosti. Ima zelo dobre termične učinke na telo, predvsem zaradi svojih stimulativnih sestavin kot sta gingerol in shogaol.
Zeleni čaj
Vsebuje kofein in katehin, ki tudi dokazano spodbujata termogenezo. V Aziji je zeleni čaj zelo pogost v različnih zdravniških receptih, njegova uporaba v kuhinji pa je idealen način, da ga vnesete v svoje telo. Zahvaljujoč kofeinu lahko ta čaj poveča termnogenezo za od 22 do 77odstotkov.
![](http://www.shrani.si/f/34/6L/2JzMY7fU/kokos.jpg)
Kokosovo olje
Vsebuje v glavnem maščobe srednjega razreda, ki tudi spodbujajo segrevanje telesa. Edina negativna stran tega olja je, da ena žlička vsebuje 117 kalorij in 13,6 grama maščobe.
(Slovenske novice)
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.