POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Pravilna izbira vas bo pogrela
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Pravilna izbira vas bo pogrela 
Zimske temperature so se spet vrnile v naše kraje, zato vam bomo ponudili nekaj kratkih nasvetov, kako se s hrano in pijačo učinkovito pogreti. Vsekakor je eden od najbolj pomembnih procesov pozimi v telesu termogeneza ali ustvarjanje toplote s konzumiranjem hrane.
Med procesom prebave telo kalorije namreč pretvarja v toploto. Če se moramo poleti hladiti, da bi zmanjšali razliko med temperaturo zraka in vašo, moramo pozimi početi ravno obratno. Tako imajo določena živila podobone termične učinke, tukaj pa je pet najboljših.

Pekoča rdeča paprika
Kapsiacin je substanca, ki pekočim paprikam daje njihov značilen udarnen in pekoč okus, prav tako pa sproži termogenezo. V osnovi močno začinjena hrana s pekočo papriko stimulira obtok krvi.

Črni poper
Pridobiva se iz nezrelih sadežev rastline piper nigrum. Vsebuje piperin, substanco, ki dokazano deluje na segrevanje telesa prek spodbujanja živčnega sistema.

Ingver
Že leta se uporablja v zdravstvene namene zaradi širokega spektra svojih medicinskih učinkov, največkrat zaradi prebavnih motenj in slabosti. Ima zelo dobre termične učinke na telo, predvsem zaradi svojih stimulativnih sestavin kot sta gingerol in shogaol.

Zeleni čaj
Vsebuje kofein in katehin, ki tudi dokazano spodbujata termogenezo. V Aziji je zeleni čaj zelo pogost v različnih zdravniških receptih, njegova uporaba v kuhinji pa je idealen način, da ga vnesete v svoje telo. Zahvaljujoč kofeinu lahko ta čaj poveča termnogenezo za od 22 do 77odstotkov.

Kokosovo olje
Vsebuje v glavnem maščobe srednjega razreda, ki tudi spodbujajo segrevanje telesa. Edina negativna stran tega olja je, da ena žlička vsebuje 117 kalorij in 13,6 grama maščobe.
(Slovenske novice)


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu