|
Stran 2 od 3
|
Avtor |
Sporočilo |
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
Ariel prau me zanima kako se naredi prava domača čokolada ker po mojem je neki posebnega
|
13 Apr 2009 20:18 |
|
|
Ariel
Gost
|
Vse kaže, da ima naša mati dovolj drugega dela , pa sem se potrudila in sama poiskala nekaj receptov za domačo čokolado, evotijihna:
DOMAČA ČOKOLADA:
Sestavine:
2 dl vode
1 kg sladkorja
250 g masla
500 g mleka v prahu
200 g čokolade v prahu
Postopek:
V 2 dl vode kuhamo sladkor in maslo, da se raztopita in nastanejo pene. Med tem časom si v večji posodi zmešamo mleko v prahu in čokolado, nato vrelo zmes vlijemo na prah in hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Ko je zmes gladka, prelijemo čokolado v pekač in damo za nekaj ur na hladno, da se strdi. Narežemo na poljubne kocke. Pa dober tek, sladokusci.
Temna domača čokolada
(ni tako zelo sladka, zato jo narežite na majhne kosce!)
Sestavine:
400 g mleka v prahu
500 g sladkorja v prahu
300 g grenkega kakava
2 dl vode
250 g masla
Postopek:
V posodo damo vodo in na kocke narezano maslo. Ko zavre, ugasnemo. Mešamo, da se maslo do konca razpusti. V tekočino nato zamešamo sladkor in mleko v prahu. Na koncu dodamo grenek kakav. Maso razmažemo v pekaču in čez noč pustimo na hladnem. Drug dan narežemo na majhne kocke.
Domača čokolada z dodatki:
Sestavine:
2 lončka sladkorja,
2 lončka mleka,
1 lonček vode,
10 dag kakava v prahu,
1 kg mleka v prahu,
lešniki, orehi, rozine in mandlji
Postopek:
V večji pekač položite papir za peko. V posodi zmešajte sladkor in kakav ter med mešanjem dolivajte vodo in mleko. Vse skupaj postavite na štedilnik in kuhajte pri nizki temperaturi. Čokolada se ne sme prijeti dna, zato jo morate ves čas mešati. Ko zmes zavre, jo na štedilniku pustite še pet minut. Vmešajte mleko v prahu in kuhajte od dve do tri minute. Dodajte lešnike, orehe, rozine in mandlje. Tako pripravljeno čokolado na tanko razporedite po pekaču. Pustite stati 24 ur.
LP Ariel
|
14 Apr 2009 11:31 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
No med vikendom ko bo časa se bomo lotli dela Jas mislim da bo neki ratalo
|
14 Apr 2009 18:58 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
zele_ je napisal/a:No med vikendom ko bo časa se bomo lotli dela Jas mislim da bo neki ratalo
Pišuka zele, a boš sporoču koko pa kva ti je gratalu, bom jest tut moji Zefi naroču de b nekej tacga vkup spacava , hja, ma pa moja Zefa bl dve leve roke , bom gvišn mogu kr sam se kšefta lotit ?
TULIPAN
|
16 Apr 2009 18:19 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Ariel hvala, da si me rešila in poiskala recept.
Res me malo čas preganja, kajti začelo se je delo na vrtu, poleg pospravljanja po hiši, pa še desna roka mi nagaja zaradi bolečin v rami.
Domača čokolada
0,5kg sladkorja
1,5 dcl vode
20 dag masla
10 dag grenkega kakava
0,5 l mleka v prahu
Sladkor in vodo zmešamo skupaj in vremo na majhnem ognju tako dolgo, da se prično delati mehurčki, nato v to zmes vmešamo maslo , da se raztopi.Posebej zmešamo mleko v prahu in kakav in vanj vlijemo vročo zmes sladkorja,vode in masla.
Opozarjam , da je to zmes zelo težko mešati, ker je zelo gosta, zato jaz vedno rabim pomoč, da mji nekdo drži posodo ali pa zmešam s strojčkom - mikserjem za izdelavo testa.
Ne dodajam ničesar , ker ima svojevrsten okus , ki ga nima nobena kupljena čokolada.
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
21 Apr 2009 15:24 |
|
|
Ariel
Gost
|
Hvala, mati, za objavljeni recept Na, zdaj imamo pa kar štiri recepte , pa bomo lahko malo eksperimentirali in preizkušali, kateri je najboljši Je morda kdo od forumovcev že katerega uporabil
LP Ariel
|
21 Apr 2009 17:05 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
TULIPAN po pravici povedano pri kuhanju mi je šlo use narobe, tako da sem prepustu delo mami. Ampak ni ji no ratalo glih,glih dobro !Probaj
|
29 Apr 2009 18:34 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
Če ti prvi recept ne odgovarja, po mojem mišljenju mati ma kr nakjboljšega!
|
29 Apr 2009 18:36 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
hehe zele, sm pa mislu de sam men ni gratalu, no zej sm pa kuj bolš vole, bom tut jest probu nardit še po tmole recept od mamke
TULIPAN
|
01 Maj 2009 12:24 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
Morda pa ti bo uspelo! Probaj pa mi povej
|
04 Maj 2009 19:46 |
|
|
mati
Pridružen/-a: 06.01. 2009, 23:27
Prispevkov: 116
Kraj: Prekmurje
|
Recept, ki sem vam ga napisala je bil preizkušen najmanj 20x, tako, da mislim, da mora uspet.
Pazljivi bodite pri količinah in pri vretju vode pomešane s sladkorjem.
Če pa daste kakih sestavin preveč, pa v skrajni sili, če se masa ne strdi, še vedno lahko naredite kroglice in jih povaljate v mletih lešnikih, kokos moki pač po želji, ampak mora uspet, ker je ta recept že star ko metuzalem.
_________________ Vsak pomaga po svojih močeh in skupaj smo najboljši
|
06 Maj 2009 10:50 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
ne sej recept uspe! samo ne po mojem okusu :( ah ni panike
|
25 Maj 2009 00:36 |
|
|
zele_
Pridružen/-a: 31.03. 2009, 21:41
Prispevkov: 28
|
RECEPT ZA ČOKOLADO
Kulinarična Slovenija
Čokolade nam ni nikoli dovolj. Ne samo otroci, tudi odrasli radi segamo po njej. Pa ste že kdaj pomislili, da bi jo pripravili sami doma?
Ne kakšna škoda. Kajti zelo dobro čokolado lahko z malo truda in veliko dobre volje naredimo tudi doma. Moji otroci jo jedo že zelo dolgo. Res je, da včasih kupimo tudi industrijsko narejeno čokolado, za spremembo, je doma narejena mehkejša in drugačnega okusa.
Jo boste poskusili pripraviti doma? Kar pogumno in veliko sreče.
Najprej moramo pripraviti vse, kar potrebujemo.
Sestavine za pripravo čokolade so :
* 2 jogurtova lončka sladkorja
* 2 jogurtova lončka mleka
* 1 jogurtov lonček vode
* 1 vrečka kakava v prahu (10 dag)
* 1 kg mleka v prahu
Dodatne sestavine:
* lešniki
* orehi
* rozine
* mandeljni
Lešnikov ali orehov potrebujemo toliko, da z njimi prekrijemo dno v posodi v katero bomo vlili vročo, kuhano čokolado.
V večji pekač ali kakšno podobno posodo položimo papir za peko tako, da prekrijemo tudi robove posode, saj bo vroča čokolada, ki jo bomo vlili vanjo tekoča in ne sme odteči v posodo, da se ne prilepi na dno.
Pa se lotimo priprave!
Najprej v posodi v kateri bomo kuhali čokolado, premešamo sladkor in kakav v prahu; nato med mešanjem vlivamo vodo in mleko, vse skupaj dobro premešamo z metlico in damo na štedilnik. Kuhamo pri nizki temperaturi med stalnim mešanjem. Če se nam čokolada prime dna posode, ne bo dobra, paziti moramo tudi, da vse grudice razmešamo. V veliko pomoč nam bo električni mešalnik z metlicami za pripravo smetane.
Ko zmes zavre, jo med stalnim mešanjem kuhamo vsaj še 5 (pet) minut, seveda pri nizki temperaturi.
Nato počasi vmešamo še mleko v prahu. Dodajamo ga po žlicah. Med stalnim mešanjem kuhamo zmes še vedno pri nizki temperaturi 2 do 3 minute. Kot je že prej omenjeno pred tem pripravimo lešnike, orehe in rozine, da z njimi prekrijemo dno posode. Tako pripravljeno čokolado vlijemo v pekač (ali drugo posodo, ki smo jo pripravili) vendar ne na debelo, sicer se ne bo strdila.
Zdaj pride za male sladkosnede najtežji del saj mora narejena čokolada stati vsaj 25 ur, da se bodo razvili vsi dobri okusi. Narežemo jo z vročim nožem. Prijetno sladkanje vam želim.
Dober tek!
|
05 Jul 2009 23:18 |
|
|
Ariel
Gost
|
|
28 Apr 2010 18:31 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
S čokolado v boj proti staranju?
Lahko čokolada zavira staranje in pomaga koži, da zažari?
Največji svetovni proizvajalec čokolade trdi, da je ustvaril tablico čokolade, ki se spopade z gubami in upočasni proces staranja. S tem je čokolado postavil v najnovejšo skupino zdrave prehrane. 20 g zaužite posebne čokolade, ki je dopolnjena z antioksidanti, na dan, pomaga preprečiti nastanek gub in izboljšati tonus kože s povečano elastičnostjo in hidratacijo. Do teh ugotovitev je prišel raziskovalec Barry Callebaut.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
21 Maj 2010 22:54 |
|
|
|
Danes je 01 Nov 2024 01:20 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 2 od 3
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|