|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
Ariel
Gost
|
RESNICA O KOSMIČIH
Resnica o kosmičih
Zakaj in odkod kosmiči?
Vse se je začelo v 19. stoletju z ameriškim gibanjem za zmerno uživanje alkohola (Temperance movement, Gradov slovar predlaga "treznostno gibanje"), s katerim je bilo povezanih več verskih gibanj. Častiti Sylvester Graham, po katerem sta ime dobila graham moka in Grahamov kruh, je v svojih pridigah vernike prepričeval o prednostih, ki jih prinaša vegetarijanstvo. Njegov naslednik James Caleb Jackson je razvil prve kosmiče (Granula), katerih glavna sestavina je bila graham moka, bogata z otrobi. Izdelek je prodajal po 10-kratni ceni sestavin, kar mu je uspevalo tudi s pomočjo pridig o bolj zdravem in posledično čistejšem načinu življenja.
Trg je bil odprt in nanj je kmalu vkorakal John Harvey Kellogg. Kellogg je bil prepričan, da sta eni izmed najbolj problematičnih bolezni tistega časa (druga polovica 19. stoletja) zaprtje in samozadovoljevanje. Verjel je, da sta bolezni povezani, vzrok zanju pa je premajhna količina vlaknin v prehrani (in morali). Kot zdravilo je razvil svoje kosmiče (Granola), nato pa izpopolnjeval postopek izdelave. Znameniti koruzni kosmiči so se rodili, ko je družina Kellogg ugotovila, kako namesto pšenice uporabiti mnogo cenejšo ameriško koruzo.
Tehnološki napredek, prave ekonomske razmere in poslovnež s kroničnimi prebavnimi motnjami pa so krivi, da danes verjamemo v kosmiče kot zdravo prehrano. Charles Post je namreč v istem kraju kot Kellogg odprl svojo tovarno kosmičev in se bolj kot vsi drugi posvetil trženju svojega izdelka. Izumil je nekaj bolezni, ki so jih njegovi kosmiči lahko pozdravili, ljudem pa je plačeval za izjave o prednostih uživanja njegovih kosmičev.
V začetku 20. stoletja je bilo v kraju Battle Creek na ameriškem srednjem zahodu, kjer se je vse začelo, okoli 100 tovarn, ki so proizvajale kosmiče. Dodamo sol, sladkor, vitamine, barvo… okus? Med dolgotrajnim postopkom predelave sestavine izgubijo značilnosti, zaradi katerih so jih na začetku hvalili in začeli uporabljati. Za to je kriva tehnologija, ki pa hkrati ve, kako izgubljeno nadomestiti. Vitamine in okus tako kosmičem danes dodajajo med postopkom predelave, ali pa kosmiče z njimi preprosto poškropijo. Celoten postopek si lahko ogledate med neštetimi ponovitvami ene izmed niza oddaj How it's made na programu Discovery Channel. Druga, manj nazorna možnost je tale povezava:
http://www.yakety.com/cofnflakes.htm
Vlaknine, ki se med postopkom predelave izločijo, danes nadomešča inulin.
Podjetja želijo dodajati tudi omega-3 maščobne kisline (npr. okozaheksaenojsko kislino), ki so ribjega izvora in tako tudi ribjega okusa, ki pa ga je potrebno izničiti…
Večji problem pa gotovo predstavlja sam postopek industrijske predelave žitaric, pri katerem nastaja akrilamid. To kemično spojino so leta 1994 označili kot verjetno kancerogeno za človeka. Poznejše raziskave so prinesle podatke, po katerih so ljudje, ki dnevno zaužijejo 40 mikrogramov akrilamida, dvakrat bolj nagnjeni k obolevanju za rakom na jajčnikih ali maternici. Pri tem je potrebno poudariti, da med zajtrkom, ki je sestavljen iz kosmičev, zaužijemo okrog 9 mikrogramov akrilamida. Evropsko združenje živilske industrije (CIAA) si prizadeva za zmanjšanje količine tega stranskega proizvoda, vendar pa se vse bolj zdi, da manjša vsebnost akrilamida in kosmiči, kot jih poznamo danes, ne gredo z roko v roki.
Post je že v poznih 40. letih prejšnjega stoletja ugotovil, da lahko prodajo kosmičev precej poveča, če jim doda še več sladkorja. Pri Kelloggu so se temu nekaj časa upirali predvsem zaradi dobrodelne organizacije z deležem v podjetju, katere cilj je bil tudi zdravje otrok. Če se danes ozremo po policah trgovin, lahko na podlagi palete izdelkov podjetja Kellogg ugotovimo, da niso prav dolgo vztrajali. Slabost kosmičev pa ni le prevelika vsebnost sladkorja, temveč tudi soli. (Njeno vsebnost so sicer morali zaradi pritiskov zmanjšati kar za četrtino v petih letih.) Če kosmičem odvzamemo sol, postanejo presladki, zato bi morali zmanjšati tudi njihovo vsebnost sladkorja, ki pa skrbi za to, da so kosmiči lepo hrustljavi. Eden izmed vodilnih v podjetju Kellogg priznava, da bi bilo v primeru zmanjšanja količine soli bolj okusno jesti karton.
V letu 2006 je raziskava britanskega tržišča kosmičev pokazala visoko vsebnost sladkorja (glede na kriterije pristojne britanske organizacije) pri 75 % od 275 kosmičev, zajetih v raziskavo. Petina jih je vsebovala preveč sladkorja. Kosmiči Special K, ki jih poznamo tudi pri nas, vsebujejo preveč sladkorja in soli, čeprav embalaža poudarja njihovo vlogo pri zdravi prehrani, če me spomin ne vara, pa je na njej tudi meter, ki poudarja ozek pas narisane gospodične. Z obrokom nekaj vrst kosmičev z veliko vlakninami pa lahko zaužijete celo več soli kot z vrečko čipsa. Avtorica izvirnega članka poudarja, da se je lahko vsebnost soli in sladkorja v tem času že spremenila.
Oglaševanje: -"Ohranjajo hladno kri." "Rdečo kri naredijo še bolj rdečo." "Rešijo želodčne težave..."
Slogani izpred dveh stoletij so se sicer nekoliko preoblikovali, njihova sporočila pa ostajajo ista. Podjetjem je Američane in Evropejce uspelo prepričati, da so kosmiči bolj zdrav zajtrk od naših tradicionalnih zajtrkov. Zdaj so na vrsti Kitajci in Indijci.
In še zanimivost: Približno četrtina denarja, ki ga odštejemo za kosmiče, je namenjena oglaševanju, s katerim nas prepričujejo, naj jih kupimo. Stopnja bruto dobička znaša od 40 do 45 %. Če to ni zgodba o uspehu…
26. junija bo v Veliki Britaniji izšla knjiga avtorice Felicity Lawrence z naslovom Eat Your Heart Out: Why The Food Business Is Bad For The Planet And Your Health.
Zgornji prispevek je povzetek izvlečka knjige.
LP Ariel,
|
09 Jul 2008 12:33 |
|
|
Ariel
Gost
|
Ko boste prebrali spodnji članek, preberite nato še zgornjega, potem pa se odločite!
Po moje je še najbolje, če ovsene kosmiče pripravimo raje sami. V trgovini kupimo navadne ovsene kosmiče (ki jih je sicer treba skuhati), zvečer jih nekaj žlic namočimo v skodelici toplega prekuhanega mleka , in ko se malo ohladijo, jih za čez noč postavimo v hladilnik, da se prepojijo, nabreknejo, in se tako zmehčajo , zjutraj pa jih samo malo pogrejemo in jim dodamo nasekljano suho sadje, orehe, rozine, semena, lahko tudi kak košček temne čokolade (pač po svojem okusu) ... in zdrav zajtrk je pripravljen!
Kupljenih mešanic pa se raje izogibajte kot kuge, če hočete sebi dobro!
Najbolj zdravi so kosmiči
Vaši otroci za zajtrk največkrat jedo "ekspresne", le z mlekom ali jogurtom prelite kosmiče, vi pa imate slabo vest, ker jim ne pripravite česa bolj zdravega? No, lahko se pomirite. V ZDA so raziskovali povezavo med zajtrkom in zdravjem otrok in ugotovili, da so najbolj zdravi tisti otroci, ki za zajtrk jedo kosmiče.
Pa čeprav so so kosmiči v zadnjih letih zaradi sladkorja kar nekajkrat znašli na listi ne najbolj zdravih živil. Raziskovalci z Louisiana State University so primerjali zdravje otrok, ki so za zajtrk jedli najrazličnejše kosmiče, otrok, ki sploh niso zajtrkovali, in otrok, ki so "zajtrkovali kaj drugega", torej ne kosmičev.
In ne glede na to, ali so bili njihovi zajtrki sladki ali ne (kosmičem velikokrat očitajo ravno to, da so presladki), jedci kosmičev v celem dnevu niso zaužili preveč sladkorja in med njimi je bilo najmanj debelih.
Nezdravo preskakovanje zajtrka
Za najmanj zdrave so se izkazali "nezajtrkovalci" – premalo zaužitih vlaknin, premalo nujno potrebnih hranil, premalo zaužitih beljakovin in preveč zaužitih sladkorjev, ki so "skriti" v predelanih živilih, pa tudi največji obseg pasu in v povprečju višji indeks telesne mase; to je le nekaj dejstev, ki so pri otrocih nedvomno povezana z nezdravim preskakovanjem zajtrka.
"Preskakovanje zajtrka ne pomeni le slabega prehranskega začetka dneva, ampak lahko otroke v naslednjih letih postavi pred težke zdravstvene izzive," je povedala Carol O'Neil z Louisiana State University, kjer so analizirali podatke o skoraj deset tisoč otrocih, starih med devet in 18 let, ki so bili med letoma 1999 in 2006 vključeni v obsežno nacionalno zdravstveno in prehransko raziskavo.
Zdrav zajtrk, zdrava prehrana ves dan
"Večji obseg pasu povečuje tveganje za diabetes tudi pri otrocih in pubertetnikih," je dodala. Preskakovanje zajtrka je kljub nenehnemu opozarjanju o pomenu zajtrka še vedno zelo pogosto; med vključenimi v raziskavo zajtrka ni jedla petina otrok, starih med devet in 13 let, ter skoraj tretjina odraščajočih, starih med 14 in 18 let.
Pojasnila pa je še, da se kosmiči redno znajdejo na udaru kritik, ker je v nekaterih precej sladkorja. "A kljub temu veliko kosmičev vsebuje tudi veliko hranilnih snovi, vitaminov in vlaknin," je dodala. A verjetno ne gre le za to, kako (pre)sladki ter (ne)zdravi so kosmiči. Otroci, ki za zajtrk jedo kosmiče, tudi sicer jedo bolj zdravo, je opozorilo že kar nekaj raziskav.
Ovseni kosmiči, mleko in sadje
Za zagotovo zdrav zajtrk vaših najmlajših (in za svojega) pa nekaj žlic ovsenih kosmičev prelijte s posnetim mlekom ali jogurtom in čez nekaj minut dodajte še nekaj žlic svežega sadja, še pišejo v Žurnalu24.
Vir: www.zurnal24.si
Sončeve pozitivke 28. 07. 2010.
LP Ariel
|
01 Avg 2010 12:58 |
|
|
Mister somebody
Pridružen/-a: 01.04. 2010, 15:00
Prispevkov: 56
Kraj: Ljubljana
|
uff, jz že kar nekaj časa jem samo bio ovsene kosmiče poparjene z vročo vodo in to je to. Eno vrečko mam za skor 1mesec stanejo mal več kt 1euro in to je najcenej pa najbolj zdravo :)
Drgač pa ja...kosmiči niso več to k so bli. Te zadnje neke fitnes variante majo pa notr tok sladkorja, da nekdo, ki se hoče mal bolj na hitr telesno izoblikovat, jih lahko sam stran vrže.
|
03 Avg 2010 15:50 |
|
|
TULIPAN
Gost
|
Mister somebody je napisal/a:uff, jz že kar nekaj časa jem samo bio ovsene kosmiče poparjene z vročo vodo in to je to. Eno vrečko mam za skor 1mesec stanejo mal več kt 1euro in to je najcenej pa najbolj zdravo :)
Drgač pa ja...kosmiči niso več to k so bli. Te zadnje neke fitnes variante majo pa notr tok sladkorja, da nekdo, ki se hoče mal bolj na hitr telesno izoblikovat, jih lahko sam stran vrže.
To maš pa prou mister sambodi , dons u štacunah lohk kupš sam pocukran pa pofarban pa zagiftan klump , res bulš de si klopo sami skp spackamo , je bl zihr pa zdrav, pa tut cnej za naše varžete Pa še ritnga gasa mn spustemo u luft , tko de skrbemo tut za naturo kolkrtolk hehehe
TULIPAN
|
03 Avg 2010 17:00 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
04 Avg 2010 20:13 |
|
|
|
Danes je 25 Nov 2024 06:53 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|