|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
luna
Pridružen/-a: 08.08. 2007, 11:23
Prispevkov: 338
Kraj: pod mostom
|
Golaž
Ciganski golaž
Sestavine:
500 g nalistane čebule
2 zeleni papriki
2 rdeči papriki
100 g mesnate dimljene slanine
20 g olja ali masti
350 g govejega bočnika in vratovine
350 g svinjskega mesa
2-3 žlice rdeče sladke paprike*
2-3 žlice juhe
2 stroka česna
5 manjših zrelih paradižnikov
sol
poper
1 žlička jedilnega škroba
Oprane paprike prerežemo, odstranimo peclje, semena in grenko belo kožico ter narežemo na rezance. Na maščobi popražimo drobno nakockano slanino in na hitro popečemo na kocke narezano meso, pritresemo čebulo, rezance zelene in rdeče paprike, nasekljan česen, malo podušimo in dodamo še rdečo sladko papriko* vmešano v nekaj žlic juhe ter olupljen in na krhlje narezan paradižnik z odstranjenimi semeni. Solimo, popramo ter kuhamo do mehkega. Primešamo še jedilni škrob, zamešan v četrt skodelice vode ter prekuhamo. V kolikor se nam zdi golaž še preredek, vmešamo malo več jedilnega škroba.
*Tu je vašemu okusu prepuščeno, s koliko in kakšno papriko boste začinili: sladko, srednje ostro ali ostro. Če se boste odločili za ostro, jo dodajte bolj na koncu kuhanja.
|
09 Avg 2007 13:38 |
|
|
luna
Pridružen/-a: 08.08. 2007, 11:23
Prispevkov: 338
Kraj: pod mostom
|
Goveji golaž
Sestavine:
1 kg govejega bočnika ali vratovine
1/2 kg nalistane čebule
2 žlici masti
2 dl vode
sol
žlica moke
žlica sladke zmlete paprike
žlica kisa in sol
V kozico denemo mast, čebulo sol in vodo. Dušimo tako dolgo, da se začne mast svetiti. Potem dodamo narezano meso in spet dušimo, da se posuši mesni sok. Potem odmaknemo meso ob stran kozice in na masti prepražimo moko, dodamo papriko in kis, da osvežimo papriki barvo, potem pa prilijemo še juho ali vodo, po želji in potrebi še dosolimo in pustimo vreti, dokler meso ni mehko.
Takšnemu golažu lahko dodamo tudi denimo očiščen grah, seveda proti koncu kuhanja, ali pa narezan stročji fižol. Jed bo plemenitejša, bogatejša in okusnejša.
|
09 Avg 2007 13:40 |
|
|
luna
Pridružen/-a: 08.08. 2007, 11:23
Prispevkov: 338
Kraj: pod mostom
|
Korenčkov golaž
Sestavine:
3/4 kg korenja
1/4 kg mletega mesa
1 mala čebula
1 žlica olja
1 jušna kocka
poper, lovorjev list, rdeča slad. paprika,
bazilika
1 žlica moke
0.25 l sladke smetane
Čebulo zrežemo na drobno in popražimo na žlici olja. Dodamo meso in čez nekaj trenutkov še na manjše kocke narezano korenje, začimbe in jušno kocko. Prilijemo 1 dcl vode in kuhamo dokler ni korenje mehko. Na koncu dodamo še v smetano zamešano moko. Kuhamo še 5 minut. Jed je gotova.
|
09 Avg 2007 13:42 |
|
|
luna
Pridružen/-a: 08.08. 2007, 11:23
Prispevkov: 338
Kraj: pod mostom
|
Puranji golaž z zelenjavo
Sestavine:
30 dag puranjih prsi
2 čebuli
4 stroki česna
1 manjša rdeča paprika
1 manjša zelena paprika
2 srednje velika korenčka
0,5 l paradižnikove mezge ali sveže očiščenega paradižnika (jaz ga imam v skrinji)
olivno olje (jaz dam dve žlici)
sol, poper, majaron
paprika v prahu
čili v prahu
Sesekljamo čebulo in jo na nizkem ognju počasi pražimo. Medtem operemo papriko in korenček. Papriko razrežemo na večje kose in jo dodamo čebuli, korenček pa na tanke (3 - 4 milimetre) koleščke. Shranimo za kasneje.
Kos purana razrežemo na poljubno velike kose (za golaž), v skledi ga posujemo z majaronom, soljo, poprom in čilijem. Premešamo in pustimo v skledi - počakamo, da se čebula popolnoma razpusti.
Ko je čebula lepo pocvrta, dodamo meso, česen in korenček. Ojačamo ogenj, da se meso zapeče, ves čas nadzorujemo, po potrebi premešamo in zalijemo z vodo.
Ko je meso popečeno, zalijemo s paradižnikovo mezgo, dodamo papriko v prahu in po želji še kako začimbo. Zalijemo še s približno 3 dl vode, spet znižamo moč štedilnika in počasi kuhamo še vsaj pol ure.
Postrežemo s pire krompirjem ali pa polento.
|
09 Avg 2007 13:45 |
|
|
luna
Pridružen/-a: 08.08. 2007, 11:23
Prispevkov: 338
Kraj: pod mostom
|
Srnin golaž
Sestavine:
1.20 kg srninega mesa s kostmi
50 dag sesekljane čebule
20 dag praške šunke sol,poper
čili
rožmarin
majaron
paradižnikova mezga
gorčica
20 dag črnega vina
brinove jagode
10 dag maščobe ter žlica moke
Sesekljano čebulo prepražimo na maščobi ter dodamo meso. Ko meso spusti vodo in se skoraj osuši, dodamo začimbe, solimo, dodamo žlico gorčice, paradižnikovo mezgo ter vino. Ko se meso začne mehčati ga zalijemo z vodo v kateri smo razžvrkljali moko tako, da dobimo želeno gostoto golaža. Pokuhamo, da se izgubi okus po moki ter odstavimo. Zraven golaža se odlično podajo krompirjevi njoki ali pa polenta.
|
09 Avg 2007 13:48 |
|
|
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Hehe, golaž je vedno dober, če je prav pripravljen.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
09 Avg 2007 23:42 |
|
|
|
Danes je 25 Dec 2024 20:39 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|