POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Prihodnost kolesarjenja
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Prihodnost kolesarjenja 
Kolesa postajajo (še) bolj ekološka, bolj varna in pametnejša



Ob letošnjih milih temperaturah, na naših cestah tudi pozimi srečujemo kolesarje, ki na takšen ekološki način premagujejo razdalje med domom in službo, se peljejo v trgovino ali k prijateljem na klepet. A predstavljajte si, da bi bilo kolo nekaj več, kot zgolj vaše prevozno sredstvo do telovadnice. Lahko bo vaš osebni asistent, varovalo vas bo pred drugimi udeleženci v prometu, namesto vas preverjalo vremenske razmere, celo v funkciji filtra za prečiščevanje zraka se bo znašlo, če gre verjeti vizijam prihodnosti kolesarstva, ki so jih zbrali pri CNN.



Oblika kolesa se ne bo bistveno spreminjala. Je pa zato zanimiv koncept "Bike in a box" (Kolo v zaboju), ki ga je razvil nizozemski proizvajalec PedalFactory, prve pošiljke pa so kupcem pričeli dostavljati že v začetku letošnjega januarja. Slogan sestavljivega kolesa se glasi: "če si lahko sestavite sendvič, boste lahko tudi sendvič-kolo." Le da se cenovno gledano kolo s prodajno vrednostjo okrog 800 evrov precej dviga nad ceno še tako dobro obloženega sendviča. Vsak izdelek je temeljito testiran za vodoodpornost, zato preživi posamezno kolo kar šest tednov v posebni klimatološki sobi neodvisnega raziskovalnega laboratorija za les. Kolo proizvajalec dostavi razstavljeno na 19 delov, ki so narejeni iz kombinacije bukovega lesa in aluminija, sestaviti pa bi ga naj bilo mogoče v 45 minutah.



V Bangkoku pa imao druge prioritete, ki povezane z onesnaženostjo okolja. Zato je podjetje Lightfog Creative and Design Company razvilo kolo, ki deluje kot filter za prečiščevanje zraka. Na prednjem delu kolesa sta nameščena filtra za prah in ogljikov monoksid, zamisel razvijalcev pa je, da bi ob v okvir iz aluminija vgrajeni li-ion bateriji s pomočjo električne energije proizvajal kisik iz zaloge vode, ki jo prav tako vozimo s seboj na kolesu. Zaenkrat obstaja zamisel o delovanju sistema le še na papirju, podjetje še mora izdelati prototip. Bi pa kolo zrak čistilo tudi v stanju mirovanja, saj bi energijo lahko pridobivalo tudi iz sončne energije.



Vizijo kolesa, ki lebdi v zraku, za kar (po)skrbita dva velika horizontalno nameščena propelerja, imenujejo nekateri kar "Star Wars speeder", saj je bilo podobna lebdeča prevozna sredstva mogoče videti v priljubljeni znanstveno-fantastični seriji. Holywood je že od nekdaj prihodnost potovanj videl v letenju z različnimi pripomočki, podjetje Aerofex iz Kalifornije pa je sedaj razvilo leteče kolo, ki se dvigne do največje višine 4,6 metrov.



Ker so v prometne nesreče pogosto vpleteni kolesarji, ki so kot šibkejši udeleženci v prometu velikokrat poškodovani, si želi študent fizike na univerzi Brighton v Veliki Britaniji poskrbeti za večjo varnost kolesarjev. To želi doseči z enostavnim pripomočkom, ki ga je mogoče namestiti na vsako kolo. Študent je prepoznal neopaznost kolesarjev kot največjo težavo, luč Blaze, ki jo namestimo na kolo, pa pet metrov pred kolesarja s pomočjo laserja zelene barve na cestišče projicira simbol, ki voznike opozarja na bližajoče se kolo.

Najpametnejše kolo v seriji so zasnovali pri SENSEable City Lab na MIT, v prevodu pa se imenuje Kopenhagensko kolo (Copenhagen Wheel). To vsako običajno kolo spremeni v električni hibrid, ki zbira energijo v bateriji medtem ko se kolesar premika na enostavni podlagi, in mu nato pomaga pri poganjanju, ko je to potrebno na zahtevnejšem terenu. Kolo tudi ima senzor, ki analizira individualni stil kolesarjenja vsakega posameznika, ter samodejno prilagaja delovanje, to je pomoč pri gibanju, preko pametnega telefona pa je mogoče zbirati statistične informacije o prevoženi poti ali porabljenih kalorijah. Startup Superpedestrian je pričel prednaročila za kolo zbirati decembra lani, zanj pa zahtevajo 799 dolarjev.

Prijetno vožnjo vam želim  
Surprised  Wink  Embarassed



_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu