|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
KOLIKO VRST KRUHA POZNAMO?
bullet Kmečki kruh, Jurijev kruh, Mešani ajdov kruh, Mešani koruzni kruh, Finski kruh, Sezamov hlebček, Močnozrnati kruh, Zlatozrnati kruh, Kruh s sončničnimi semeni, Janezov hlebec, Kruh z bučnimi semeni, Čebulni kruh, Sadni kruh, Krpanov hlebec, Loški polbeli hlebec,
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
22 Jan 2008 20:39 |
|
|
Ariel
Gost
|
PŠENIČNI KRUH
Sestavine:
75 dag polnovredne pšenične moke in 30 dag bele moke ali pa samo bela moka
1 dag soli
kvasec: 3 dag kvasa, pol žličke sladkorja, 1 dl tople vode
za mesenje: ½ l tople vode (40° C)
za mazanje:1 jajce
Priprava za mesenje:
Moko presejemo v skledo, da jo zrahljamo. Polnozrnati moki dodamo tudi malo bele moke, da se lepše mesi.
Ob strani v skledo damo sol, v jamico na sredini moke pa vlijemo v topli sladkani vodi stopljen kvas. Pomešamo z malo moke in pustimo, da vzhaja 2 minuti.
Potem kvas pomešamo še z malo moke in ga odmaknemo na drugo stran, daleč od soli. Ni namreč dobro, če v začetku prideta skupaj sol in kvas.
Z občutkom začnemo prilivati vročo vodo in mešamo ter počasi pritegnemo k mesenju tudi kvasec. Zamesti moramo primerno trdo testo. Ko imamo pravšnjo trdoto, ga začnemo gnesti. Lahko pa od tu dalje gnetemo s strojem za testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane gladko. Če ga gnetemo z rokami, vidimo, da se takrat lepo loči od rok in sklede.
Vzhajanje:
Testo naj pokrito vzhaja v skledi, kjer smo ga mesili, in v toplem prostoru. Čez eno uro ali tudi kasneje, takrat ko je testa še enkrat več, ga zvrnemo na pomokano desko in zgnetemo v en ali dva hlebca.
Položimo ga na pomokan prtiček v štručnico ali skledo tako, da je lepša stran hlebca spodaj. Pustimo drugič vzhajati in pazimo, da bo pravilno vzhajano: preveč vzhajano testo namreč pri peki upade, premalo vzhajano pa razpoka.
Kadar govorimo o polnovredni ali polnozrnati moki, govorimo o moki, ki je mleta iz celega zrnja, ne da bi kaj zavrgli. Ne pomeni pa to, da so v testu cela zrna, kar je v glavnem neprimerno in ne prispeva h kakovosti kruha.
Pečenje:
Pekač potresemo z moko ali namažemo z maščobo. Hleb zvrnemo na pekač, z ostrim nožem 3 ali 4 krat zarežemo, namažemo s toplo vodo ali jajcem in damo v pečico, razgreto na 2200 C. Kruh je okusnejši, če ga na začetku zaobjame visoka vročina. Ko se kruh v pečici dvigne, nekako po 15 minutah, vročino zmanjšamo na 1800 C in ga pečemo še 40 minut. Pečen kruh damo na desko, ga namažemo z maščobo ali vodo in pokritega ohladimo.
Tudi vročina da kruhu pravi okus: pri premalo vroči pečici je kruh omleden, pri prevroči pa zažgan. Med peko je priporočljivo, da je v pečici posodica z vodo, ki zrak nekoliko vlaži. To je zlasti primerno pri ventilacijskih pečicah.
Če se nam zgodi, da je testo premalo vzhajano, popravimo to s temperaturo pečice: na začetku pečemo 10 minut pri 200° C, nato 10 minut pri 220° C in dalje do konca pri 180° C.
PŠENIČNI KRUH Z OREHI
Pripravimo ga tako kot pšenični kruh (glej recept PŠENIČNI KRUH).
20-30 dag orehovih jedrc narežemo na polovičke ali še drobneje in jih 25 minut kuhamo v vreli vodi.
Potem ko je testo vzhajalo, pri drugem gnetenju dodamo orehova jedrca. Toliko jih ohladimo, da so enako tople kot testo.
RŽENI KRUH
Sestavine:
60 dag ržene moke
40 dag pšenične moke
1 dag soli
1 žlička mešanice kumine in janeža
kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl vode
za mesenje: 4 dl tople vode (40° C)
Priprava:
Obe vrsti moke zmešamo in nato presejemo. Damo v skledo in zamesimo ter pregnetemo testo, kot je opisano pri pšeničnem kruhu.
Med gnetenjem primešamo kumino in janež.
RŽENI KRUH Z OREHI
Sestavine:
60 dag ržene moke
40 dag pšenične moke
1 dag soli
1 žlička mešanice kumine in janeža
kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl tople vode
za mesenje: 4 dl tople vode (40° C)
Priprava:
Obe vrsti moke zmešamo in nato presejemo. Damo v skledo in zamesimo ter pregnetemo testo, kot je opisano pri pšeničnem kruhu.
Med gnetenjem dodamo orehe, ki jih prej pol ure kuhamo in odcedimo. Lahko pa jih damo za 15 minut v pečico, razgreto na 150°C.
Orehova jedrca prerežemo na pol ali pa jih narežemo še drobneje.
AJDOV KRUH
Sestavine:
35 dag ajdove moke
4 dl vrele vode
65 dag polnozrnate pšenične moke
1 dag soli
kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl tople vode
Priprava:
Ajdovo moko poparimo s 4 dl vrele vode, mešamo in ko se ohladi na gorkoto roke, zamešamo kvasec, ločeno še sol in dodamo pšenično moko. Pustimo 2 minuti vzhajati, nato zgnetemo testo in ravnamo kot pri pšeničnem kruhu.
KORUZNI KRUH
Sestavine:
½ kg koruzne moke
1 dag soli,
½ kg pšenične moke
okoli 4 dl vrele vode
kvasec: 3 dag kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 dl tople vode
Priprava:
Koruzno moko poparimo z vrelo osoljeno vodo, da je videti kot žganci.
Ko se ohladi na 40°C, vlijemo v topli sladkani vodi stopljen kvas, dodamo malo pšenične moke in počakamo 2 minuti, da kvas vzhaja. Nato počasi dodajamo pšenično moko in po potrebi prilivamo toplo vodo ter zamesimo testo. Gnetemo in ravnamo, kot je opisano pri pšeničnem kruhu.
KORUZNI HLEBČKI ZA OTROKE
Iz testa, kot je opisano pri koruznem kruhu, vzamemo za vsakega otroka zajetno pest testa, ga z roko razpotegnemo za dobro dlan, namažemo z maslom ali ocvirki, potresemo z narezanim drobnjakom in oblikujemo v hlebček.
Pečemo ga 20-25 minut pri 180°C.
PIRIN KRUH
Sestavine:
70 dag pirine moke
sol
15 dag ržene moke
15 dag pšenične moke
kvasec: 3 dag kvasa, malo sladkorja, malo tople vode
za gnetenje : 4 dl tople vode
za mazanje: jajce
Priprava:
Moko presejemo v skledo, da jo prezračimo. Na eno stran sklede damo sol, na drugo stran pa v jamico vlivamo v topli vodi razmešan kvas z malo sladkorja. Med kvas pomešamo malo moke in tako pustimo vzhajati dve minuti.
Naprej ravnamo tako, kot je opisano pri pšeničnem kruhu.
Ko je testo drugič vzhajalo, oblikujemo hlebec, ali pa testo damo v namazan model. Ponovno naj vzhaja.
Pečenje:
Vzhajan hleb zvrnemo na namazan pekač, ga namažemo s toplo vodo ali z jajcem, in ga damo v pečico, ogreto na 220°C. Čez 15 minut temperaturo znižamo na 180°C. Vsega skupaj pečemo eno uro. Med peko testo večkrat namažemo z vodo, da bo skorja mehkejša.
PLETENKA
Sestavine:
60 dag bele moke
kvasec: 2 dag kvasa, 1 dl toplega sladkanega mleka
3 rumenjaki
6 dag sladkorja
1 žlička soli
približno 3 dl toplega mleka
8 dag masla
za mazanje: stepeno jajce in maslo
Priprava za mesenje in gnetenje:
Moko presejemo, da bo bolj zračna, in jo damo v skledo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo v toplem sladkanem mleku razmešan kvas. Pustimo da 2 minuti vzhaja. Na moko ob rob sklede damo rumenjake, sladkor in sol. Počasi prilivamo mleko in vse skupaj zgnetemo v testo. Bolje je, da na začetku sol in kvas ne prideta skupaj. Ko je trdota testa pravšnja, dodamo tekoče maslo. Gnetemo z rokami ali električnim mešalnikom. Gnetemo toliko časa, da postane testo gladko.
Testo naj ne bo premehko, da se pletenka med peko ne bi razlezla. Testo naj vzhaja pokrito v toplem prostoru.
Pletenje:
Ko je testa še enkrat več, ga zvrnemo na pomokano desko in iz njega naredimo dolg svaljek, ki ga nato narežemo na 10 enakih delov.
Vsak del najprej pregnetemo in nato vsakega posebej posvaljkamo v dolg svaljek, in sicer tako, daje na sredi malo debelejši kot na koncih, ker bo kita lepše pletena.
Najprej spletemo prvo, najdebelejšo kito iz 4 svaljkov-pramenov. Položimo jo na namazan pekač in jo namažemo z jajcem.
Potem spletemo še kito iz treh pramenov in jo položimo na vrh prve kite.
Zopet namažemo z jajcem in nanjo položimo sveder, zvit iz dveh pramenov. Premažemo z jajcem.
Ostanek testa razdelimo na dva dela, ju malo posvaljkamo in z njima zadelamo oba konca kite, da so pod njima vsi končni prameni lepo skriti. Premažemo z jajcem.
Pečenje:
Pletenko postavimo vzhajat, jo še enkrat namažemo z jajcem in damo v pečico. Na začetku pečemo pletenko 10 minut pri 220°C, da porumeni, dalje jo pečemo pri 180°C. Vsega skupaj naj bo pletenka v pečici eno uro.
Pečeno pletenko položimo na desko in jo rahlo namažemo z maslom.
Ptičke, ki sedijo na štruci, pripravimo iz presnega testa:
3 žlice moke in le toliko vode, da dobimo gosto testo, pregnetemo in oblikujemo ptičke.
Pri kvašenem testu je razmerje med moko in tekočino 2 : 1, to se pravi, če imamo 60 dag moke, vzamemo 3 dl tekočine.
MLEČNI KRUH
Iz enakega testa kot je pletenka, pripravimo mlečni kruh in ga oblikujemo v hleb ali štruco.
Za mlečni kruh zamesimo malo mehkejše testo. Maščoba da kruhu posebno dober okus in ga dlje ohranja svežega.
LP Ariel
|
25 Nov 2008 15:04 |
|
|
StrawberryGirl
Moderator
Pridružen/-a: 27.09. 2007, 12:08
Prispevkov: 66
Kraj: MbCity
|
Mamin pirin kruh brez bele moke in kvasa
_________________ Si vis amari, ama!
|
02 Dec 2008 01:44 |
|
|
KRTEK
Pridružen/-a: 20.01. 2008, 21:30
Prispevkov: 89
Kraj: Kranj
|
Pirin kruh sem jedel samo enkrat v življenju in nikoli več. Kruh, mora biti kruh.
_________________ Kar boste storili enemu najmanjših, ste meni storili!
|
29 Dec 2008 11:01 |
|
|
Ariel
Gost
|
KRTEK je napisal/a:Pirin kruh sem jedel samo enkrat v življenju in nikoli več. Kruh, mora biti kruh.
Juhu krtek, lepo pozdravljen spet po dolgem času med nami !!!
Kar pa se pirinega kruha tiče - zagotovo nisi jedel pravega . Pira je samo drugačna vrsta pšenice, biološko zelo visokovredna, sploh če je polnozrnata . Ravno pred dvema dnevoma sem spekla čudovite pirine hlebčke , ti povem, tako okusnih kruhkov še nisem jedla ! Je pa res, da sem dala vmes par žlic koruzne moke, zmleto laneno seme in par žlic bučnega olja, pa vseeno !
LP Ariel
|
29 Dec 2008 12:32 |
|
|
Larisa
Pridružen/-a: 17.07. 2009, 14:05
Prispevkov: 153
Kraj: Prlekija
|
Mi ponavadi kupujemo polnozrnatnega,ker sine drugega ne sme pa saj smo se navadili nanj čeprav ga prej nisem jedla.Pečem pa ga ne doma sem imela kruhomat pa nevem nekak sem od začetka pekla ampak se mi ni splačalo.
|
17 Jul 2009 15:49 |
|
|
Ariel
Gost
|
Larisa je napisal/a:Mi ponavadi kupujemo polnozrnatnega,ker sine drugega ne sme pa saj smo se navadili nanj čeprav ga prej nisem jedla.Pečem pa ga ne doma sem imela kruhomat pa nevem nekak sem od začetka pekla ampak se mi ni splačalo.
Saj pri pečenju kruha sploh ne gre zato, ali se ti splača ali ne , pač pa gre za zdravje . V kupljenem kruhu ... tudi če gre za polnozrnatega ... nikoli ne veš, kakšni dodatki so notri , od konzervansov do barvil (kruh tudi barvajo, veš) . Če pa kruh pečeš doma, pa ga lahko imenitno "pobarvaš" s povsem naravnimi sredstvi , kot so melasa, zdrobljeno laneno seme, bučno olje ... Tak kruh ima tudi krasen okus, lepo diši in tudi na pogled je super . Da o njegovi večji hranilni vrednosti sploh ne govorim!
Tudi kruhomata ne potrebuješ ... če testo gneteš in oblikuješ z lastnimi rokami , mu daješ še tisto skrivnostno esenco, ki jo imenujemo ljubezen !
Hahaha, tale mi je pa celo malo podobna!
LP Ariel
|
17 Jul 2009 17:08 |
|
|
Larisa
Pridružen/-a: 17.07. 2009, 14:05
Prispevkov: 153
Kraj: Prlekija
|
Hvala nimam časa tolk za mesit kruh pa pockat to.
_________________
|
17 Jul 2009 19:40 |
|
|
Attems
Pridružen/-a: 14.08. 2009, 14:31
Prispevkov: 63
|
Mene pa zanima zakaj ima moj kruh skoraj vedno okus po kvasu? Čeprav dam približno 1 kocko kvasa na kilogram in še malo moke
|
14 Avg 2009 19:37 |
|
|
Andersan
Pridružen/-a: 05.11. 2014, 12:07
Prispevkov: 1
|
Z občutkom začnemo prilivati vročo vodo in mešamo ter počasi pritegnemo k mesenju tudi kvasec. Zamesti moramo primerno trdo testo. Ko imamo pravšnjo trdoto, ga začnemo gnesti. Lahko pa od tu dalje gnetemo s strojem za testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane gladko. Če ga gnetemo z rokami, vidimo, da se takrat lepo loči od rok in sklede.
_________________ https://www.iseb.co.uk/
http://www.pass4-sure.net/HP0-Y50-dumps.html
http://ucsd.edu/
|
05 Nov 2014 12:17 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
Andersan je napisal/a:Z občutkom začnemo prilivati vročo vodo in mešamo ter počasi pritegnemo k mesenju tudi kvasec. Zamesti moramo primerno trdo testo. Ko imamo pravšnjo trdoto, ga začnemo gnesti. Lahko pa od tu dalje gnetemo s strojem za testo. Gnetemo ga toliko časa, da postane gladko. Če ga gnetemo z rokami, vidimo, da se takrat lepo loči od rok in sklede.
Andersan, bom pokusila narest kot si opisal
_________________ Skromnost je vrlina vsakega človeka!
|
05 Nov 2014 22:12 |
|
|
|
Danes je 29 Nov 2024 08:59 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|