MINI POTIČKE Z OREHOVIM IN MAKOVIM NADEVOM
Testo:
500 g pšenične bele moke
20 g kvasa
¼ l mlačnega mleka
4 žlice sladkorja
1 jajce
50 g margarine
ščepec neprečiščene soli
8 žlic olja
4 kosi alu folije
Orehov nadev:
1 dl mleka
200 g mletih orehov
½ žličke prave kave
5 žlic rjavega sladkorja
naribana lupinica
ene neškropljene limone
pol žličke cimeta
ščepec klinčkov
sneg enega beljaka ali
2 žlici kisle smetane
Makov nadev:
2,5 dl mleka
125 g mletega maka
5 žlic rjavega sladkorja
pol zavitka vaniljevega pudinga
naribana lupinica
ene neškropljene limone
Za kvasni nastavek zmešamo 3 žlice mlačnega mleka, kvas, žlico sladkorja in žlico moke. Počakamo, da nastavek naraste in ga zamešamo v moko. Dodamo preostalo mleko, stopljeno margarino, rumenjak in sol ter zamesimo srednje mehko testo, ga položimo v skledo in pokrijemo s krpo. Vzhaja naj tako dolgo, da se količina testa podvoji. Preveč vzhajano testo je mehko in ga težko oblikujemo.
Testo razdelimo na dva hlebčka, ju narahlo pregnetemo, bolje rečeno, potlačimo in oblikujemo v svaljek, ki ga razvaljamo v pravokotnik, dolg 80 in širok 30 do 40 cm. Enakomerno namažemo z nadevom, tesno zvijemo in prerežemo na pol.
Alu folijo na mestu, kjer bomo položili štrukelj, naoljimo. Potičko namestimo na rob folije in zavijemo malo bolj ohlapno. Položimo na pekač in pustimo, da vzhaja v dolžino. Robove ohlapno stisnemo po 20 minutah, ko damo vzhajano potičko v ogreto pečico. Pripravimo 4 potičke.
Pečemo 25 minut pri temperaturi 200 °C (pečica z vročim zrakom 180 °C). Potico pustimo še 5 minut v izklopljeni pečici.
Pečene potičke še 5 minut pustimo v foliji, nato pa jih odvijemo in prevalimo na krpo ali zavijemo v papirnate serviete, da se počasi ohladijo, a ne izsušijo.
Potičke lahko shranimo, posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na ozke rezine.
Orehov nadev:
Mlete orehe in kavo prelijemo s sladkanim vrelim mlekom. Dobljeno maso nekoliko ohladimo in dodamo limonino lupinico, cimet, klinčke in narahlo vmešamo sneg.
Makov nadev:
Zmlet mak skupaj z mlekom segrevamo do vrenja in ga pustimo 10 minut, da nabrekne. Dodamo sladkor, v nekaj vode razmešan vaniljev puding in limonino lupinico in pustimo, da se ohladi.
Mateja Reš
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!