Želite pripraviti odličen domači orehovec? Sedaj je ravno pravi čas, da se odločite za to. Receptov je več, vsi so še kar enostavni, mi pa vam posredujemo naslednjega:
Potrebujemo: 20 zelenih orehov, liter tropinovca, 25 dkg sladkorja, narezano limonino lupinico, 5 semen korianderja in 5 klinčkov (nageljnove žbice).
Proti koncu junija (po starih receptih v noči med 23. in 24.junijem!) naberemo 20 lepih zelenih orehov. Orehi morajo biti še tako mehki, da jih lahko z nožem razrežemo na četrtine in imajo v sebi še sok. Operemo jih in dobro zbrišemo s suho krpo ali papirjem. Ko jih režemo je nujno, da si nadenemo gumijaste rokavice, ker orehi močno potemnijo roke.
Vse sestavine damo v večji stekleni kozarec za vlaganje, ga dobro zapremo in damo v temen prostor, kjer ga pustimo 5 tednov. Medtem nekajkrat kozarec obrnemo in stresemo, da se sladkor bolje stopi.
Po 5-tih tednih precedimo liker skozi čisto tkanino in ga nalijemo v manjše steklenice, ki jih shranimo dobro zaprte v temnem prostoru. Če je po vašem okusu orehovec premočen, lahko dolijete še pol litra žganja. Liker pustimo da stoji še vsaj 6 mesecev, kajti orehovec bolj kot je star, boljši postane.
_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.