POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Različne sladice in peciva
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Različne sladice in peciva 
KUHALNICA: Rahli krofi s kislo smetano

Odkar sem pred leti odkrila ta recept, za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, uporabljam le še tega. Namreč krofi s kislo smetano so zelo rahli, kot oblaček. Njihov okus je odličen tudi brez polnila in v ustih se kar topijo, saj so ne le okusni in rahli, temveč tudi mehki kot pena.



In takšni niso le prvi dan, ko jih ocvremo. Tudi drugi, tretji dan ostanejo prav takšni – seveda, če jih prej ne zmanjka.

Priprava ni težavna, le čas si morate vzeti in nikakor ne hiteti.

Sestavine za pripravo rahlih krofov s kislo smetano:
200 g ostre moke
300 g gladke moke
25 g svežega kvasa
50 ml toplega mleka (ne vročega!)
150 ml kisle smetane (okoli 190 g)
70 g sladkorja (jaz uporabim rjavega)
1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje
4 cela jajca
1 jedilna žlica ruma
1 jedilna žlica soka limone
ščep soli
olje za cvrtje (cca. 1 liter)
mleti sladkor za posip

Za nadev:
marelična marmelada
vaniljeva krema
Nutella

Kot vidite, je masa za rahle krofe s kislo smetano pripravljena iz 500 g moke. Zato, v kolikor želite, lahko brez težav količine le podvojite in pripravite maso iz enega kilograma moke. Zgoraj napisana količina pa zadostuje za pripravo približno 20-25 krofov (odvisno od velikosti vašega modelčka za izrezovanje krofov).

Postopek priprave rahlih krofov s kislo smetano:
Najprej pripravimo kvasec. To storimo tako, da v skodelico zdrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko sladkorja in žličko moke (lahko gladko), dolijemo 50 ml mleka, ki smo ga segreli, da je topel (nikakor ne sme biti vroč). Premešamo in postavimo na mirno mesto v kuhinji in počakamo, da se aktivira. Medtem pripravimo ostale sestavine.

Gladko in ostro moko stehtamo in ju obe zmešamo skupaj ter s pomočjo cedila presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo. Moki dodamo še sladkor, rum in limonin sok, ščepec soli.

V drugi posodi pa s pomočjo metlice za stepanje zmešamo v enotno zmes 4 cela jajca, kislo smetano in vaniljev sladkor.

Ta čas je kvasec najbrž že vzhajal.

Zato lahko pričnemo s pripravo testa za rahle krofe s kislo smetano. Mesite lahko na roke (z uporabo lesene kuhalnice) ali pa si pomagate z kuhinjskim robotom. Sama uporabim kuhinjskega robota, saj tako prihranim nekaj časa.

Testo pripravimo tako, da moki izmenično dodajamo kvas (obvezno ga zajemamo z leseno žlico) in zmes iz jajc, kisle smetane. Oboje dodajamo izmenično toliko časa, da vse dodamo k moki.

Nato testo z leseno kuhalnico ali pa s pomočjo kuhinjskega robota mešamo (stepam) toliko časa, da testo postane lepo, gladko in začne odstopati od posode, tudi lesene kuhalnice, če stepate z njo. Ta korak je zelo pomemben za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, zato si zanj vzemite čas. Samo mešanje testa ”na roke” traja približno 30 – 35 minut. Z kuhinjskim robotom (srednja hitrost) pa približno 10 minut manj.

Ko je testo pripravljeno, ga pokrijemo (testo naj bo v posodi, v kateri smo ga zamesili) s čisto kuhinjsko krpo in postavimo na miren kotiček v kuhinji, (kar na delovnem pultu, ne nad ali ob radiatorju) kjer naj vzhaja 60 – 90 minut.

Ko je testo vzhajano, si pripravimo delovno površino, na katero pogrnemo večjo krpo, na kateri bomo valjali testo, valjar in modelček za izrezovanje krofov (v mojem primeru kar kozarec), nekaj moke, da bomo pomokali površino in testo. Sama uporabim kar bombažno posteljno rjuho, ki jo imam v ta namen in jo razgrnem čez celo mizo tako, da bom na eni polovici valjala in odlagala izrezane krofe, z drugo polovico pa bom kasneje pokrila izrezane krofe, da bodo vzhajali.

Delovno površino na rahlo pomokamo in nanjo kipnemo vzhajano testo za rahle krofe s kislo smetano. Testo na rahlo razvaljamo, brez večjega pritiskanja na približno 1,5 – 2 centimetra debelo.

Izrežemo kroge (če boste za izrezovanje uporabili kozarec, potem ga med izrezovanjem nekajkrat pomočite v moko, da se testo ne bo prijemalo kozarca). Izrezane kroge za krofe previdno polagamo enega zraven drugega (vmes pustimo nekaj cm prostora). Preostalo testo nežno pregnetemo, ponovno razvaljamo in zopet izrežemo krofe. To ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse testo. Na koncu lahko iz ostankov naredite tudi kroglico, ki jo oblikujete med dlanmi.

Izrezane krofe pokrijemo in jih pustimo, da vzhajajo.

Vzhajajo naj 20-30 minut. Po tem času jih nežno odkrijemo in previdno obrnemo na drugo stran, da bodo vzhajali še z druge strani.

Tudi na drugi strani naj vzhajajo 20-30 minut.

Ko so krofi vzhajani iz obeh strani, pripravimo ponev, v kateri bomo cvrli in vanjo vlijemo olje, in ga počasi segrejemo. Zelo pomembno je, da olja ne segrejemo na hitro in potem zmanjšamo temperaturo na štedilniku, ampak da olje segrevamo na stopnji, na kateri bomo krofe tudi ocvrli. Ko je olje dovolj segreto (to lahko preverite tako, da ko v olje pomočimo npr. leseno kuhalnico, mora okoli nje zacvrčati), vanje nežno ”zvračamo” krofe. Cvremo jih po 3 minuti na vsaki strani, v odkriti ponvi.

Ko so pečeni, jih s pomočjo penovke poberemo ven in jih odložimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirnatimi brisačkami, ko bodo popivnale odvečno olje. Sama jih nežno s pomočjo paprinate brisačke popivnam tudi po vrhu.

Ko se krofi ohladijo (lahko so še malenkost topli), jih po želji poljubno napolnimo s pomočjo dresirne vrečke ali injekcije (marmelada, nutella, vaniljeva krema … ) in posujemo s sladkorjem v prahu.


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
KUHALNICA: Orehovo pecivo z marmelado

Domače stvari so preprosto najboljše, to je znano že od nekdaj. Letošnje leto res ni bogato obrodilo z orehi, se pa najdejo še zaloge mletih orehov, ki jih je potrebno počasi pospraviti. Lahko pripravite slastno orehovo pecivo z marmelado, ki je zelo okusno, poleg tega pa enostavno za pripravo, ker se sestavine odmerjajo z jogurtovim lončkom.



Jaz za odmero uporabljam 150 g jogurtov lonček, ki ga napolnim do vrha, res maksimalno, ker pečem v velikem pekaču. Sestavine, ki jih dodajamo po žlici, naj bodo odmerjene tako, da je žlica res dobro napolnjena.

Orehovo pecivo z marmelado – sestavine:
Prva plast biskvita:
2 jajci
2 jogurtova lončka sladkorja
2 jogurtova lončka mletih orehov
2 jogurtova lončka mleka
2 jogurtova lončka moke
1 pecilni prašek
jogurtov lonček olja

Druga plast biskvita:
4 jajca
4 žlice sladkorja
4 žlice olja
5 žlic moke

Nadev:
2 žlici marelične marmelade
mleti orehi za posip

Orehovo pecivo z marmelado – postopek:
Stepemo jajci in sladkor.

Dodamo še mleko, olje, moko, pomešano s pecilnim praškom ter mlete orehe.

Pripravljeno zmes vlijemo na pekač obdan s peka papirjem ter biskvit pečemo približno 20 minut na 200 stopinjah Celzija. Pečica naj bo predhodno segreta.

Medtem, ko se prva plast biskvita peče, naredimo drugo. Jajca ločimo. Beljake stepemo v trd sneg.

Rumenjake in sladkor penasto zmešamo, dodamo olje in moko ter na koncu še sneg iz beljakov.

Pripravljeno zmes razporedimo po pečenem biskvitu ter vse skupaj pečemo še 15 minut. Če je pecivo pečeno, preizkusimo tako, da zapičimo zobotrebec v pecivo. Če le ta ostane čist, se pravi, da na njem ni ostankov testa je pecivo pečeno.

Ohlajeno pecivo namažemo z marmelado ter ga posujemo z mletimi orehi.

Prijetno sladkanje!


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
KUHALNICA: Sočne jabolčne rezine

Sočne jabolčne rezine so rezine, ki vas bodo z okusom in svežino v trenutku prevzele. Sladica je primerna za vse letne čase. Naravnost fantastična je!



Sočne jabolčne rezine – sestavine:
Pekač mere 37 x 24 cm

Biskvit:
4 jajca
200 g sladkorja
200 g gladke moke
100 ml olja
100 ml vode
1 vaniljev sladkor
naribana limonina lupinica

Krema:
1,2 kg jabolk
1,2 l vode
300 g sladkorja
sok 1/2 limone
ščep suhega ingverja
2 ščepa mletih nageljnovih žbic
1/2 žličke cimeta v prahu
2 vaniljeva pudinga
1 žlička gustin moke

Premaz:
600 ml sladke smetane za stepanje
sladkor po okusu
1 žlička cimeta v prahu

Sočne jabolčne rezine – postopek:
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov naredimo sneg in ga prihranimo za na konec. V rumenjake dodamo sladkor in vaniljev sladkor ter zmešamo v puhasto kremo. Nato dodamo vodo in olje in na koncu primešamo še moko in limonino lupinico.

Nato z lopatko postopoma primešamo beljakov sneg.

Zmes vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in biskvit spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija klasične peke, 25 minut oz. odvisno od pečice. Biskvit vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

V lonec nalijemo 1,2 l vode in ji dodamo sok pol limone in sladkor. Če ima limona malo soka, uporabimo celo limono.

Med tem, ko čakamo, da nam zavre voda, olupimo in na krhlje naribamo jabolka.

V zavrelo vodo damo narezana jabolka, katerim dodamo še mlete nageljnove žbice, cimet in ingver. Če nimamo mletih nageljnovih žbic, uporabimo cele – 5 kom., vendar jih moramo po kuhanju vse odstraniti.Vse skupaj pustimo 10 minut vreti. Sedaj bodo prisotni doma že kukali v kuhinjo, ker se bo po domu vil zelo prijeten in mamljiv vonj.

Kuhana jabolka s pomočjo penovke poberemo iz tekočine in jih predenemo na biskvit. Pri tem pazimo, da jih ne odcedimo v celoti, kajti tekočina, ki jo bomo prenesli z jabolki na biskvit, bo le tega navlažila. Kuhana jabolka ne poravnamo, ker bo kasneje puding zlezel v odprte reže.

V lončku zmešamo 4 do 5 žlic vode in 2 vaniljeva pudinga ter 1 žličko gustina. Če nimamo gustina, lahko dodamo še kakšno žličko pudinga. Puding zakuhamo v vodo, v kateri so se kuhala jabolka.

Ob nenehnem mešanju kuhamo puding cca. 3 minute.

Še vroč puding takoj prelijemo čez jabolka. S pomočjo vilice še malo premešamo, da se puding lepo združi z jabolki in pustimo, da se ohladi.

Do tega stadija lahko sladico pripravimo že en dan prej in jo hranimo v hladilniku. Sladica se bo čez noč lepo prepojila in ohladila. Nato smetano premažemo šele naslednji dan oz. kakšno uro pred uporabo.

Po vrhu potrosimo cimet v prahu. Če kdo ne mara cimeta, ga lahko zamenjate s čokolado v prahu.

Prijetno sladkanje!


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
KUHALNICA: Najboljše miške z jogurtom

Najboljše miške z jogurtom so hitre in enostavne za pripravo. Najpogosteje jih pripravljamo v pustnem času, prijajo pa tudi ob drugih priložnostih.



Sestavine za pripravo najboljših mišk z jogurtom:
1 jogurt
50 g vaniljev sladkorja (ali 50 g sladkorja in strok vanilije)
1 jajce
200 g moke (pšenične, polnozrnate ali pirine)
1 žlica ruma
0,5 pecilnega praška
ščep soli
naribana limonina lupinica
sladkor v prahu za posutje
olje za cvrtje

Priprava najboljših mišk z jogurtom:
V posodi z žlico dobro zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, sol, naribano limonino lupino, rum, jajce in jogurt.

V posodo za cvrtje vlijemo zadostno količino olja, vsaj nekaj centimetrov, tako da bodo miške lahko plavale. Olje segrejemo na temperaturo okoli 170-180°C. Z žlico zajemamo maso in jo polagamo v vroče olje. Pomagamo si z drugo žlico. Sama, dam slabo polovico žlice za eno miško.

Med peko miške obračamo s penovko, da se zapečejo iz vseh strani. Pečemo do zlato-rjave barve. Pečene miške s penovko preložimo na krožnik obložen s kuhinjskimi brisačami, da popivnajo odvečno maščobo.

Miške zložimo na krožnik in jih posujemo s sladkorjem v prahu. Po želji lahko namesto sladkorja v prahu, miške prelijemo s čokoladnim prelivom.

Prijetno sladkanje.


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu