Rateški krapci, pravijo pa jim tudi podkorenški oziroma kocovi krapi so tradicionalni za Gornjesavsko dolino. Jerca Oman iz Rateč je za Jano povedala: Zebeljene testene žepke z nadevom iz skute ali suhih hrušk smo včasih največkrat jedli ob petkih, ko je bil post.
Testo:
30 dag moke, 1 jajce, sol, malo olja.
Iz sestavin zamesimo testo, ki naj se malo vleče, ga oblikujemo v štruco in pustimo počivat pol ure.
Nadev:
25 dag polente za hitro pripravo, 0,5 kg skute, čebula, zaseka.
Postopek priprave:
Polento skuhamo. Na zaseki prepražimo čebulo, da rahlo zarumeni. Zmešamo polento in skuto, zabelimo z zaseko in prepraženo čebulo ter dobro premešamo. Testo razvaljamo in narežemo na 10 delov. Na sredino vsakega kosa testa položimo nadev, prepognemo ter robove dobro stisnemo in zavihamo. V slanem kropu kuhamo 15-20 minut. Lonec pokrijemo šele takrat, ko voda zavre, da se krapi ne razkuhajo. Kuhane krape poberemo iz vode, zabelimo z zaseko in postrežemo.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!