POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Francija je diskriminirala, ko je lezbijki zavrnila posvojit
Avtor Sporočilo
Odgovori s citatom
Prispevek Francija je diskriminirala, ko je lezbijki zavrnila posvojit 
Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je presodilo, da je Francija diskriminirala istospolno usmerjeno vzgojiteljico, ker ji zaradi spolne usmerjenosti ni dovolila posvojiti otroka.
Tožnica, katere identiteta je zaščitena z začetnicama E. B., je stara 45 let in od leta 1990 živi s svojo partnerko psihologinjo v pokrajini Jura na vzhodu Francije. Oblasti so leta 1998 njeno vlogo za posvojitev zavrnile z utemeljitvijo, da bi otrok trpel zaradi odsotnosti očetovskega lika in zaradi nejasne vloge njene partnerke.

E. B. se je na razsodbo pritožila na francosko prizivno sodišče, ki je pritožbo zavrnilo zaradi njene "izbire življenjskega sloga" in ne homoseksualnosti. Leta 2002 se je nato obrnila na Evropsko sodišče za človekove pravice. Glede na to, da francoski zakon dovoljuje posvojitve samskim prosilcem, je veliki senat sodišča z desetimi proti sedmim glasovom odločilo, da so francoska sodišča tožnico obravnavala drugače zaradi njene spolne usmerjenosti.

Zavrnjena prosilka bo prejela tudi 10.000 evrov odškodnine

Po mnenju sodišča homoseksualnost prosilke ni vplivala le na oceno prosilke za posvojitev, ampak so njeno prošnjo zavrnili ravno zaradi prosilkine spolne usmerjenosti. Sodišče je odločilo, da je bila E. B. diskriminirana, kršena pa ji je bila tudi pravica do zasebnega življenja, ki jo zagotavlja evropska konvencija o človekovih pravicah. Za moralno škodo ji je sodišče dodelilo odškodnino v višini 10.000 evrov.

Odločitev sodišča Francijo obvezuje, da sprejme ukrepe, ki bodo v prihodnje preprečili podobno diskriminacijo. Odločitev bi lahko vplivala tudi na druge primere samskih homoseksualcev in homoseksualnih parov v Evropi, ki bi radi posvojili otroka.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu