POVEZUJMO SE Seznam forumov
Registriraj seIščiPogosta vprašanjaSeznam članovSkupine uporabnikovPrijava



Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Kostanjeve dobrote
Avtor Sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek Kostanjeve dobrote 
Sestavine: 4 jajca, ščepec soli, 189 g sladkorja, 180 g masla, pol žličke cimeta, 400 g kostanjevega pireja, 1 žlica ruma, 100 g mletih mandljev.

Rumenjake ločimo od beljakov in iz beljakov, 30 g sladkorja in ščepca soli stepemo trd sneg. Preostali sladkor, maslo, rumenjake in pol žličke cimeta penasto umešamo. Dodamo kostanjev pire, mandlje in rum.

Mešamo, da dobimo gladko maso (če je pregosta, dodamo žlico ali dve mleka). Na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Pekač (premera 24 cm) namastimo in obložimo s papirjem za peko ter nanj nadevamo maso.

Pečemo približno 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija.


_________________
Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran

Odgovori s citatom
Prispevek  
Nekje sem jedla pecivo iz kostanjev, a je bilo prav ogabno in sem se hitro znašla in rekla, da me boli želodec, ker nisem hotela reči, da ni dobro. Razz  Razz  Razz


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Peče kdo kostanje pozimi? Razz  Razz

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Attems je napisal/a:
Peče kdo kostanje pozimi? Razz  Razz


mi smo jih probalčai dat enkrat zmrznit pa pol spečt amapak sploh niso bli dobri, no vsaj od nas nikomur.. tak da ne vem.. probaj.. itak je stvar okusa posameznika mogoče pa bodo tebi všeč :)


_________________
smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)

http://www.mojalbum.com/romanalesjak
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Mi pozimi pečemo kostanje od kar pomnim
Takoj zmrznjene moraš speči,čim manj odpirat,
in jih večkrat navlažit.
Ko so pečeni jih pokriješ z vlažno krpo.
Okusni so še vroči,ko se ohladijo so trdi.
 Embarassed



_________________
Brez prepira,
ljubezen splesni.
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo MSN Messenger - naslov

Odgovori s citatom
Prispevek  
A ima kdo recept za torto iz kostanjev? Namesto biskvita kostanjev pire?

Ali pa druga varjanta s palačinkami?

Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  
Mislim, da ima kaj takega pri roki Ariel, in ti bo rade volje napisala, ko bo videla tvojo prošnjo. Surprised  Surprised  Surprised


_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo

Odgovori s citatom
Prispevek  


KOSTANJEVE REZINE


Sestavine:

120 g surovega masla
6 rumenjakov + sneg iz 6 beljakov
6 žlic sladkorja v prahu
350 g kuhanega, pretlačenega kostanja
4 žlice mleka ali sladke smetane
150 g mletih lešnikov (orehov, mandljev)
1 pecilni prašek
marmelada
rum
rumov led ( zmešamo nekaj žlic sladkorja v prahu z žlico ruma)

Priprava:

Maslo penasto mešamo z rumenjaki in sladkorjem v prahu, dokler masa ne naraste, dodamo zmlete lešnike, mleko, pretlačen kostanj, pecilni prašek, na koncu pa v to maso pa previdno vmešamo še sneg iz beljakov.

Testo pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem pri 180°C približno 40 minut. Ohladimo ga,  nato pa ga kar v pekaču zarežemo z nožem po sredini tako, da dobimo dve enaki polovici – desno in levo.  Levo polovico po vrhu pokapamo z rumom, premažemo z marmelado in jo pokrijemo z desno polovico, to pa premažemo še z rumovim ledom.
Pecivo najbolj  razvije okus in aromo, če ga pred serviranjem postavimo za par ur v hladilnik.

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  


KOSTANJEVA TORTA

Sestavine za biskvit:
6 beljakov
4 žlice vode
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
6 rumenjakov
120 g moke
50 g jedilnega škroba
50 g mletih lešnikov
1/2 vrečke pecilnega praška

za kremo:
500 g kostanjevega pireja
150 g mletega sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 žlici ruma
malo mleka
5 dl sladke smetane
2-3 utrjevalci za smetano

marmelada

(stopljena čokolada
marcipan)

Priprava:
Beljake stepemo skupaj z vodo, vmešamo sladkor in vanilijev sladkor, nato rumenjake enega za drugim, na koncu pa rahlo in previdno vmešamo še moko, škrob, pecilni prašek in mlete lešnike.
Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem in jo pečemo približno 45 minut pri 175°C.
Krema: - Kostanjev pire stresemo v mešalnik in ga nekaj časa mešamo pri nizkih obratih, nato pa postopno dodajamo rum in nekaj mleka, da masa postane kašasta. Dodamo še sladkorno moko in vanilijev sladkor in dobro premešamo.
Posebej v mešalcu stepemo sladko smetano, ki ji dodamo utrjevalce za smetano, in jo nato previdno vmešamo v kostanjevo maso.
Dobro ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežemo, da dobimo 3 kolute. Spodnjega po vrhu premažemo z marmelado, ga pokrijemo z drugim kolutom, le-tega po vrhu premažemo s polovico kreme, položimo nanj tretjega, ki ga premažemo z delom druge polovice kreme, z ostalo k kremo pa premažemo še obod torte.
Torto lahko po vrhu prevlečemo še s stopljeno čokolado in okrasimo s kostanji, ki jih oblikujemo iz marcipana. Lahko pa tudi prihranimo nekaj kreme, s katero nabrizgamo okraske po lastni zamisli.

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  


Čoko-kostanjeva poslastica

Sestavine:
Testo za podlago:
1 jajce
3 žlice smetane
90 g sladkorja
90 g masla
1 vanilijev sladkor
180 g moke
30 g jedilnega škroba
1 žlička pecilnega praška
2 žlici kakava

za čoko-kostanjevo maso:
120 g jedilne čokolade
4 žličke masla
2 jajci
1 rumenjak
80 g rjavega sladkorja
200 g kostanjevega pireja
250 g kisle smetane
1 žlička češnjevega likerja
2 žlici jedilnega škroba

za prevleko:
1 beljak
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja

Priprava:
Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo skupaj z maslom in ohladimo.
Testo za podlago: - Jajce, maslo, sladkor, smetano in vanilijev sladkor penasto razmešamo, nato dodamo še moko s pecilnim praškom, škrob in kakav. Testo nadevamo v model, obložen s peki papirjem, in ga pečemo 5 minut pri 170°C, nato pa ga vzamemo iz pečice. Nanj nanesemo čoko-kostanjevo maso, pekač vrnemo v pečico ... in nato vse skupaj pečemo še približno 30 minut pri 170°C. Ponovno vzamemo sladico iz pečice, jo premažemo s prevleko, jo ponovno vrnemo v pečico  in jo pečemo še kakih 8 minut.
Čoko-kostanjeva masa: - Jajci in sladkor penasto razmešamo, dodamo ohlajeno čokolado in ostale sestavine, ter vse dobro premešamo.
Prevleka: - Beljak trdo stepemo, dodamo vanilijev sladkor in sladkor, ter stepamo še naprej toliko časa, da se masa prične bleščati.

LP Ariel
Surprised


Odgovori s citatom
Prispevek  


Kostanjev pire
    
Sestavine:
500 g kostanja
5 dl mleka
30 g masla
75 g sladkorja
1/2 vanilijevega stroka
2 žlici ruma
cimet
sladka smetana

Priprava:
Kostanj po zaobljeni strani zarežemo, potem pa ga stresemo v krop in blanširamo 5 minut. Nato kostanj olupimo.
Olupljeni kostanj skupaj s sladkorjem in vanilijevim strokom stresemo v hladno mleko. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo približno 25 minut, da se kostanj povsem zmehča. Nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da se odpari.
Še vročega prepasiramo skozi cedilo ter vanj umešamo maslo, rum, vanilijev sladkor in po okusus cimet. Z mlekom ga razredčimo do želene gostote in dobro zmešamo. Del mleka za razredčevanje lahko nadomestimo s (stepeno) sladko smetano.
Kostanjevo maso postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se okusi harmonizirajo.
Kremo nabrizgamo v kozarce. Okrasimo jo lahko s celimi kuhanimi kostanji in z brusnicami. Po želji lahko po vrhu nabrizgamo stepeno sladko smetano in poškropimo s stopljeno čokolado. Postrežemo dobro ohlajeno.

LP Ariel
Surprised



Odgovori s citatom
Prispevek  


KOSTANJEVI SRČKI

Sestavine:
250 g kuhanega, olupljenega kostanja (maroni)
125 ml smetane
malo soli
pol vanilijevega stroka
40 g sladkorja v prahu
50 g mletih lešnikov
pol žličke naribane pomarančne lupine
2 žlički pomarančnega likerja

200 g temne kuverture (čokolade)
sladkor v prahu za posip

Priprava:
Kuhane in olupljene kostanje damo skupaj s smetano in soljo v lonec. Vanilijev strok prerežemo po dolžini, izpraskamo ven semenca in jih skupaj s strokom damo h kostanjem. Vse skupaj pokrito na majhnem ognju kuhamo 10 minut, nato odstranimo vanilijev strok, vsebino lonca pa zmečkamo v pire. Vmešamo sladkor v prahu, lešnike, pomarančno lupino in pomarančni liker. V pekač položimo peki papir, nanj pa 1 cm debelo razmažemo kostanjevo maso, jo pokrijemo z listom peki papirja in pustimo 12 ur sušiti na zraku. Po tem času iz mase v pekaču izrežemo razne oblike (srčke, kroge, kvadrate, trikotnike, lunice, cvetove …), iz ostankov mase pa zgnetemo kroglice.
Čokolado (kuverturo) raztopimo nad paro  in vanjo pomakamo robove srčkov. Kroglice potunkamo v čokolado kar cele, jih odcedimo, nato pa jih lahko položimo v papirne modelčke za praline. Oblike in kroglice lahko po vrhu malo poprašimo s sladkorjem v prahu.

LP Ariel  Surprised


Pokaži sporočila:
Odgovori na to temo Stran 1 od 1
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu