|
Stran 1 od 1
|
Avtor |
Sporočilo |
vitez
Pomočnik Admina
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 18:54
Prispevkov: 11103
Kraj: Maribor
|
Kostanjeve dobrote
Sestavine: 4 jajca, ščepec soli, 189 g sladkorja, 180 g masla, pol žličke cimeta, 400 g kostanjevega pireja, 1 žlica ruma, 100 g mletih mandljev.
Rumenjake ločimo od beljakov in iz beljakov, 30 g sladkorja in ščepca soli stepemo trd sneg. Preostali sladkor, maslo, rumenjake in pol žličke cimeta penasto umešamo. Dodamo kostanjev pire, mandlje in rum.
Mešamo, da dobimo gladko maso (če je pregosta, dodamo žlico ali dve mleka). Na koncu rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Pekač (premera 24 cm) namastimo in obložimo s papirjem za peko ter nanj nadevamo maso.
Pečemo približno 45 minut v pečici, ki smo jo predhodno ogreli na 180 stopinj Celzija.
_________________ Ni lepote brez ljubezni in dobrote.
|
30 Okt 2009 23:51 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
31 Okt 2009 16:54 |
|
|
Attems
Pridružen/-a: 14.08. 2009, 14:31
Prispevkov: 63
|
Peče kdo kostanje pozimi?
|
02 Dec 2009 10:29 |
|
|
iNiKa
Pridružen/-a: 04.03. 2008, 12:43
Prispevkov: 492
Kraj: LoVrEnC na PoHorjU
|
Attems je napisal/a:Peče kdo kostanje pozimi?
mi smo jih probalčai dat enkrat zmrznit pa pol spečt amapak sploh niso bli dobri, no vsaj od nas nikomur.. tak da ne vem.. probaj.. itak je stvar okusa posameznika mogoče pa bodo tebi všeč :)
_________________ smiLe & tHe worLd wiLL smiLe witH you :)
http://www.mojalbum.com/romanalesjak
|
03 Dec 2009 10:16 |
|
|
srecko6
Pridružen/-a: 31.12. 2007, 15:37
Prispevkov: 431
Kraj: Štajerska
|
Mi pozimi pečemo kostanje od kar pomnim
Takoj zmrznjene moraš speči,čim manj odpirat,
in jih večkrat navlažit.
Ko so pečeni jih pokriješ z vlažno krpo.
Okusni so še vroči,ko se ohladijo so trdi.
_________________ Brez prepira,
ljubezen splesni.
|
03 Dec 2009 17:34 |
|
|
Attems
Pridružen/-a: 14.08. 2009, 14:31
Prispevkov: 63
|
A ima kdo recept za torto iz kostanjev? Namesto biskvita kostanjev pire?
Ali pa druga varjanta s palačinkami?
|
04 Okt 2010 16:01 |
|
|
Mevki
Administrator
Pridružen/-a: 25.07. 2006, 11:57
Prispevkov: 8296
Kraj: Avstralija
|
|
08 Okt 2010 22:43 |
|
|
Ariel
Gost
|
KOSTANJEVE REZINE
Sestavine:
120 g surovega masla
6 rumenjakov + sneg iz 6 beljakov
6 žlic sladkorja v prahu
350 g kuhanega, pretlačenega kostanja
4 žlice mleka ali sladke smetane
150 g mletih lešnikov (orehov, mandljev)
1 pecilni prašek
marmelada
rum
rumov led ( zmešamo nekaj žlic sladkorja v prahu z žlico ruma)
Priprava:
Maslo penasto mešamo z rumenjaki in sladkorjem v prahu, dokler masa ne naraste, dodamo zmlete lešnike, mleko, pretlačen kostanj, pecilni prašek, na koncu pa v to maso pa previdno vmešamo še sneg iz beljakov.
Testo pečemo v pekaču, obloženem s peki papirjem pri 180°C približno 40 minut. Ohladimo ga, nato pa ga kar v pekaču zarežemo z nožem po sredini tako, da dobimo dve enaki polovici – desno in levo. Levo polovico po vrhu pokapamo z rumom, premažemo z marmelado in jo pokrijemo z desno polovico, to pa premažemo še z rumovim ledom.
Pecivo najbolj razvije okus in aromo, če ga pred serviranjem postavimo za par ur v hladilnik.
LP Ariel
|
08 Okt 2010 23:51 |
|
|
Ariel
Gost
|
KOSTANJEVA TORTA
Sestavine za biskvit:
6 beljakov
4 žlice vode
200 g sladkorja
1 vanilijev sladkor
6 rumenjakov
120 g moke
50 g jedilnega škroba
50 g mletih lešnikov
1/2 vrečke pecilnega praška
za kremo:
500 g kostanjevega pireja
150 g mletega sladkorja
1 vanilijev sladkor
2 žlici ruma
malo mleka
5 dl sladke smetane
2-3 utrjevalci za smetano
marmelada
(stopljena čokolada
marcipan)
Priprava:
Beljake stepemo skupaj z vodo, vmešamo sladkor in vanilijev sladkor, nato rumenjake enega za drugim, na koncu pa rahlo in previdno vmešamo še moko, škrob, pecilni prašek in mlete lešnike.
Maso nadevamo v tortni model, obložen s peki papirjem in jo pečemo približno 45 minut pri 175°C.
Krema: - Kostanjev pire stresemo v mešalnik in ga nekaj časa mešamo pri nizkih obratih, nato pa postopno dodajamo rum in nekaj mleka, da masa postane kašasta. Dodamo še sladkorno moko in vanilijev sladkor in dobro premešamo.
Posebej v mešalcu stepemo sladko smetano, ki ji dodamo utrjevalce za smetano, in jo nato previdno vmešamo v kostanjevo maso.
Dobro ohlajen biskvit dvakrat vodoravno prerežemo, da dobimo 3 kolute. Spodnjega po vrhu premažemo z marmelado, ga pokrijemo z drugim kolutom, le-tega po vrhu premažemo s polovico kreme, položimo nanj tretjega, ki ga premažemo z delom druge polovice kreme, z ostalo k kremo pa premažemo še obod torte.
Torto lahko po vrhu prevlečemo še s stopljeno čokolado in okrasimo s kostanji, ki jih oblikujemo iz marcipana. Lahko pa tudi prihranimo nekaj kreme, s katero nabrizgamo okraske po lastni zamisli.
LP Ariel
|
09 Okt 2010 00:43 |
|
|
Ariel
Gost
|
Čoko-kostanjeva poslastica
Sestavine:
Testo za podlago:
1 jajce
3 žlice smetane
90 g sladkorja
90 g masla
1 vanilijev sladkor
180 g moke
30 g jedilnega škroba
1 žlička pecilnega praška
2 žlici kakava
za čoko-kostanjevo maso:
120 g jedilne čokolade
4 žličke masla
2 jajci
1 rumenjak
80 g rjavega sladkorja
200 g kostanjevega pireja
250 g kisle smetane
1 žlička češnjevega likerja
2 žlici jedilnega škroba
za prevleko:
1 beljak
1 vanilijev sladkor
3 žlice sladkorja
Priprava:
Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo skupaj z maslom in ohladimo.
Testo za podlago: - Jajce, maslo, sladkor, smetano in vanilijev sladkor penasto razmešamo, nato dodamo še moko s pecilnim praškom, škrob in kakav. Testo nadevamo v model, obložen s peki papirjem, in ga pečemo 5 minut pri 170°C, nato pa ga vzamemo iz pečice. Nanj nanesemo čoko-kostanjevo maso, pekač vrnemo v pečico ... in nato vse skupaj pečemo še približno 30 minut pri 170°C. Ponovno vzamemo sladico iz pečice, jo premažemo s prevleko, jo ponovno vrnemo v pečico in jo pečemo še kakih 8 minut.
Čoko-kostanjeva masa: - Jajci in sladkor penasto razmešamo, dodamo ohlajeno čokolado in ostale sestavine, ter vse dobro premešamo.
Prevleka: - Beljak trdo stepemo, dodamo vanilijev sladkor in sladkor, ter stepamo še naprej toliko časa, da se masa prične bleščati.
LP Ariel
|
09 Okt 2010 20:54 |
|
|
Ariel
Gost
|
Kostanjev pire
Sestavine:
500 g kostanja
5 dl mleka
30 g masla
75 g sladkorja
1/2 vanilijevega stroka
2 žlici ruma
cimet
sladka smetana
Priprava:
Kostanj po zaobljeni strani zarežemo, potem pa ga stresemo v krop in blanširamo 5 minut. Nato kostanj olupimo.
Olupljeni kostanj skupaj s sladkorjem in vanilijevim strokom stresemo v hladno mleko. Zavremo, pokrijemo in počasi kuhamo približno 25 minut, da se kostanj povsem zmehča. Nato ga odcedimo in pustimo nekaj minut, da se odpari.
Še vročega prepasiramo skozi cedilo ter vanj umešamo maslo, rum, vanilijev sladkor in po okusus cimet. Z mlekom ga razredčimo do želene gostote in dobro zmešamo. Del mleka za razredčevanje lahko nadomestimo s (stepeno) sladko smetano.
Kostanjevo maso postavimo za nekaj časa v hladilnik, da se okusi harmonizirajo.
Kremo nabrizgamo v kozarce. Okrasimo jo lahko s celimi kuhanimi kostanji in z brusnicami. Po želji lahko po vrhu nabrizgamo stepeno sladko smetano in poškropimo s stopljeno čokolado. Postrežemo dobro ohlajeno.
LP Ariel
|
21 Okt 2010 12:42 |
|
|
Ariel
Gost
|
KOSTANJEVI SRČKI
Sestavine:
250 g kuhanega, olupljenega kostanja (maroni)
125 ml smetane
malo soli
pol vanilijevega stroka
40 g sladkorja v prahu
50 g mletih lešnikov
pol žličke naribane pomarančne lupine
2 žlički pomarančnega likerja
200 g temne kuverture (čokolade)
sladkor v prahu za posip
Priprava:
Kuhane in olupljene kostanje damo skupaj s smetano in soljo v lonec. Vanilijev strok prerežemo po dolžini, izpraskamo ven semenca in jih skupaj s strokom damo h kostanjem. Vse skupaj pokrito na majhnem ognju kuhamo 10 minut, nato odstranimo vanilijev strok, vsebino lonca pa zmečkamo v pire. Vmešamo sladkor v prahu, lešnike, pomarančno lupino in pomarančni liker. V pekač položimo peki papir, nanj pa 1 cm debelo razmažemo kostanjevo maso, jo pokrijemo z listom peki papirja in pustimo 12 ur sušiti na zraku. Po tem času iz mase v pekaču izrežemo razne oblike (srčke, kroge, kvadrate, trikotnike, lunice, cvetove …), iz ostankov mase pa zgnetemo kroglice.
Čokolado (kuverturo) raztopimo nad paro in vanjo pomakamo robove srčkov. Kroglice potunkamo v čokolado kar cele, jih odcedimo, nato pa jih lahko položimo v papirne modelčke za praline. Oblike in kroglice lahko po vrhu malo poprašimo s sladkorjem v prahu.
LP Ariel
|
08 Nov 2010 20:43 |
|
|
|
Danes je 25 Nov 2024 05:08 | Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
|
Stran 1 od 1
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|
|