Na nekaterih območjih Slovenije je bila gobja bera velika, in tako imajo skrbne gospodinje na policah kar precej vloženih gob. Ni nujno, da jih dodajamo le narezkom, saj je iz njih mogoče narediti veliko okusnih jedi. Recepti so za štiri.
Kisla juha
Potrebujemo 5 žlic sesekljanih vloženih gob, žlico ocvirkov, 5 žlic ribane kaše in začimbe.
Zavremo liter vode, dodamo gobe in ribano kašo in kuhamo deset minut. Medtem prepražimo zaseko ali žlico drobnih ocvirkov, sesekljamo 2 stroka česna in vejico peteršilja in damo vse skupaj v juho. Solimo po okusu (zaseka je slana!), popramo in postrežemo s kisom od vloženih gob – morda hoče kdo še bolj kislo!
Za malico
Potrebujemo 2 čebuli, kozarček vloženih štorovk, olje in začimbe.
Čebulo zrežemo na tanke listke in prepražimo na dveh žlicah olja, da začne rahlo rumeneti. Dodamo odcejene gobe, nekaj zrn popra in malo zdrobljenega lovorovega lista (za noževo konico), pražimo še deset minut in ponudimo s kruhom, jed pa je vsaj tako dobra tudi hladna.
Gobe s teletino
Potrebujemo 4 telečje zarebrnice, pollitrski kozarček vloženih jurčkov, lonček kisle smetane, olje in začimbe.
Zarebrnice solimo in jih na malo olja hrustljavo popečemo, nato prilijemo nekaj žlic vode in meso zmehčamo. Medtem odcedimo gobe, jih narežemo na manjše koščke, če smo vlagali cele, in jih prelijemo z vodo, da bodo malo manj kisle. Ko se meso zmehča, dodamo jurčke in jih popečemo, nato pa dodamo še smetano, premešamo in ponudimo. Zelo okusno!
Sladko-kisla omaka
Potrebujemo 20 dag zmletega mesa, večji por, večjo rdečo papriko, nekaj listov zelja, kozarček vloženih gob (lahko je tudi večji), 2 žlici sojine omake, žlico sladkorja, olje in začimbe.
Meso najprej prepražimo na dveh žlicah olja, ko porjavi, dodamo na koščke zrezan por, na kvadratke zrezano papriko in zelje ter odcejene gobe. Dodamo žličko začimbnega posipa, sladkor in sojino omako. Kuhamo od 10 do 15 minut, zelenjava mora biti še čvrsta. Poskusimo in dosolimo, če je treba (sojina omaka je slana!). Prelijemo riž ali kitajske rezance.
Pita
Potrebujemo zavitek listnatega testa, 2 čebuli, 30 dag zelja, kozarček vloženih gob, olje in začimbe.
Na treh žlicah olja pražimo skupaj čebulo, zrezano na rezance, in zelje, da oboje porjavi. Solimo, popramo, dodamo zrezane gobe, premešamo in ohladimo. Potresemo po razvaljanem listnatem testu, zvijemo, prebodemo z vilicami in spečemo v pečici. Ponudimo toplo, pa tudi hladno je okusno.
_________________
Skromnost je vrlina vsakega človeka!